Un nou studiu realizat de cercetătorii de la UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center a identificat o nouă terapie combinată pentru a ajuta la depășirea rezistenței la imunoterapie la persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar avansat. Abordarea combinată utilizează inhibitori ai punctului de control imun cu ATRA, un medicament sigur care este utilizat pe scară largă pentru tratarea leucemiei. Echipa a constatat că terapia combinată a dus la eradicarea a peste 70% din tumori atunci când a fost testată pe șoarecii cu cancer pulmonar cu deficit de LKB1. De asemenea, a generat imunitate durabilă specifică tumorii.

Inhibitorii punctului de control imun au îmbunătățit substanțial rezultatele pentru persoanele cu cancer pulmonar. Rata de supraviețuire pe cinci ani pentru pacienții cu boală avansată la această terapie este mai mare cu 13% comparativ cu 5% la pacienții cu chimioterapie convențională. Deși imunoterapia a avut succes pentru mulți pacienți, majoritatea pacienților încă nu răspund la terapie.

Pentru a ajuta la creșterea numărului de pacienți care beneficiază de această terapie, cercetătorii au încercat să identifice mecanismele de rezistență la tratament. Gena supresoare tumorale LKB1 se găsește mutantă la 20% dintre pacienții cu cancer pulmonar cu celule mici și 30% din cancerele pulmonare cu celule mici. De asemenea, este o genă majoră asociată cu rezistența la inhibitori ai punctului de control imun. Prin identificarea căilor aberante cauzate de mutația LKB1, cercetătorii descoperă o nouă terapie care vizează calea și sensibilizează tumorile cu deficit de LKB1 la imunoterapie.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Desprecancer.ro