O nouă tehnică ar putea detecta mai devreme o boală cardiovasculară

Cercetători de la Universitatea Oxford din Regatul Unit au dezvoltat o nouă tehnică noninvazivă ce permite detectarea inflamaţiei în artere şi posibil prevenirea unei maladii cardiovasculare la persoanele cu cel mai mare risc, potrivit unui studiu publicat în revista Science Translational Medicina.

Aceste boli sunt prima cauză de deces în Statele Unite şi în lume. În fiecare an, 750.000 de americani suferă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

În prezent, metoda standard pentru determinarea unei boli cardiovasculare constă în a detecta cu ajutorul unui scaner arterele deja deteriorate în mod ireversibil prin acumularea de plăci care restrâng circulaţia sângelui.

Pentru a îmbunătăţi diagnosticul, aceşti cercetători au pus la punct o metodă ce permite identificarea unei inflamaţii periculoase a arterelor prin măsurarea modificărilor din celulele de grăsime din jurul vaselor de sânge pornind de la imaginile unui scanner (CT).

Ei au descoperit că acest înveliş de grăsime şi-a pierdut din adipozitate în apropierea arterei inflamate şi şi-au dat seama că ar putea detecta schimbări în aceste celule adipoase şi identifica semne de avertizare a bolilor cardiovasculare, permiţând o potenţială prevenire cu anticolesterolice.

Inflamaţia este principalul factor care declanşează blocarea unei artere, a explicat dr Keith Channon, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea Oxford din Marea Britanie, unul dintre autorii cercetării. ”Până acum nu a existat nici o modalitate de a detecta inflamaţia la nivelul arterei coronare”, a spus el.

Cu toate că acest studiu este promiţător, este încă prea devreme pentru ca autorii lui să poată şti în ce măsură această nouă tehnică poate prezice un infarct. Rezultatele complete ale cercetării vor fi disponibile până la sfârşitul anului şi publicate la scurt timp după, a spus dr Channon. AGERPRES