O nouă strategie de vaccinare împotriva virusului imunodeficienței umane-1 (HIV) a oferit rezultate promițătoare în rândul primatelor.

Dezvoltarea vaccinurilor anti-HIV, o provocare

După decenii de cercetare, încă nu există un vaccin anti-HIV. Virusul ​​poate evolua pentru a evita răspunsurile imune, ceea ce înseamnă că, în prezent, circulă mai multe tulpini diferite pe tot globul.

În comparație cu alți agenți patogeni infecțioși, HIV se integrează în genomul gazdei foarte repede – la aproximativ 72 de ore după transmitere: „În momentul în care se dezvoltă un răspuns imun secundar la HIV, inițiat de vaccin, apare o infecție ireversibilă”, declară dr. Barton Haynes, profesor de medicină și Frederic M. Hanes, profesor de imunologie la Duke University School of Medicine.

„Practic, în timp ce sistemul imunitar este capabil să răspundă la proteina spike SARS-CoV-2 pentru a produce anticorpi puternici cu un spectru larg de neutralizare, inducerea acestor anticorpi în învelișul virusului HIV este defavorizată din cauza asemănării zonelor virusului”, a spus Haynes.

O abordare multidirecțională în dezvoltarea vaccinurilor

În anii 1990, s-a descoperit că unii pacienți cu HIV dezvoltă anticorpi cu un spectru larg de neutralizare, sau bnAbs, care – așa cum sugerează și numele – pot neutraliza o varietate de tulpini virale. Dezvoltarea unui vaccin, care induce bnAbs, este un obiectiv cheie pentru cercetarea HIV, dar nu este lipsită de provocări.

Cercetătorii au explorat strategii noi pentru a stimula răspunsul imun inițiat de vaccinurile anti-HIV, cum ar fi includerea de adjuvanți sau dezvoltarea unui vaccin care imită îndeaproape proteinele din mediul virusului HIV.

Ce este un adjuvant?

„Adjuvanții sunt substanțe chimice care se leagă de partea sistemului imunitar, numită sistemul imunitar înnăscut – prima parte a sistemului imunitar care răspunde la agenții patogeni. Adjuvanții sunt combinați cu vaccinuri pentru a produce un răspunsul imun mai intens după vaccinare”, a explicat Haynes.

Într-un nou studiu, Haynes și colegii săi au testat ambele abordări.

Anterior, s-a descoperit că un pacient cu HIV (CH505- model de infectie cu HIV si un instrument important care poate fi folosit in studii viitoare) a dezvoltat două linii de bnAbs. Vaccinurile bazate pe CH505 sunt considerate „strategii promițătoare pentru vaccinul anti-HIV” și s-a dovedit că provoacă bnAbs la iepuri. Haynes și colegii săi au crezut că aceste date justifică o cercetare suplimentară pe modelele de primate.

Cercetătorii au dezvoltat un trimer HIV CH505 stabilizat, care a fost dezvoltat cu un adjuvant – un agonist al receptorului toll-like (TLR), numit 3M-052. Agoniştii TLR au fost utilizaţi ca adjuvanţi pentru mai multe vaccinuri, inclusiv cele împotriva virusului hepatitei B, virusului Epstein-Barr şi virusului varicelo-zosterian.

Vaccinul a fost administrat macacilor, iar aceștia au fost expuși la virusul imunodeficienței umane simian (SHIV).

„HIV nu se dezvoltă la maimuțe, Maimuțele au un tip de virus al imunodeficienței similar cu HIV – virusul imunodeficienței simiane (SIV) – dar invelișul care induce anticorpi neutralizanți este destul de diferit de stratul exterior al HIV”, a spus Haynes.

Anticorpi neutralizanți induși de vaccin

După administrarea inițială a vaccinului, oamenii de știință au descoperit că primatele au dezvoltat anticorpi de neutralizare policlonali, capabili să țintească mai multe zone ale virusului HIV. Când au fost expuse la SHIV, toate primatele din grupul de control au dezvoltat infecția, dar primatele care au primit vaccinul au rămas neinfectate.

„Studiul acesta ar putea fi privit ca un prim pas. De asemenea, am constatat că nivelurile de anticorpi serici necesari pentru protecție au fost destul de ridicate – stabilind un standard ridicat pentru vaccinurile protectoare împotriva HIV”, completează Haynes.

„Speranța mea este că studiile actuale, care identifică pașii specifici necesari pentru neutralizarea generală și anticorpii de protecție, ne vor învăța nu numai cum să dezvoltăm un vaccin anti-HIV de succes, ci și cum să construim sistemul imunitar pentru a face mai multe vaccinuri greu de realizat, precum și dezactivarea răspunsurilor nedorite ale anticorpilor în cadrul bolilor autoimune”, a concluzionat el.

 

Sursă: www.technologynetworks.com