De la 1 iulie, in spitale s-a trecut la plata pe caz rezolvat dupa modelul australian, intrucat, pana la aceasta data, mai exista o modalitate asemanatoare de plata pe caz rezolvat – cea de tip american.
In opinia dr. Constantin Popa, managerului Institutului Clinic Fundeni, perioada care urmeaza este una de testare. El a declarat ca este greu de spus daca aceasta modalitate de plata este mai buna decat cealalta. Un lucru s-a reliefat dupa evaluare- ea este mai aproape de realitatea romaneasca, a spus dr. Constantin Popa.

Institutul Clinic Fundeni a finalizat saptamana aceasta contractele pentru ceea ce inseamna efectuarea de analize pentru tot spitalul. Potrivit contractelor si legii, se acopera toate analizele si medicamentele in functie de banii pe care ii castiga spitalul.

La inceputul anului, spitalul a primit un tarif pe caz ponderat in suma de 1.622 de lei. Aceasta repartitie de fonduri s-a facut pe baza performantelor de anul trecut, a mentionat dr. Constantin Popa.

El a facut referire la faptul ca la Spitalul Fundeni vin foarte multe cazuri grave, de cele mai multe ori aflate la limita. Ele provin din diverse zone ale tarii sau spitale mai mici care sunt deasupra resurselor lor de a gestiona aceste cazuri.

Anul acesta, spitalul se confrunta cu o patologie destul de grea, iar costurile sunt pe masura. In opinia managerului spitalului, pentru acest tip de cazuri ar trebui o finantare separata.

Pentru 2007, spitalul a incheiat un contract pentru 56.000 de bolnavi, dar, de obicei, aceasta cifra este mai mare, a precizat dr. Constantin Popa.