Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă de administrare a medicamentelor care nu necesită injecții, potrivit rezultatelor publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tratamentul pentru multe afecțiuni cronice necesită administrarea injecțiilor intravenoase pe parcursul întregii vieți, ceea ce poate fi o provocare. Frica de ace, infecția asociată injecției și durerea sunt responsabile pentru nerespectarea regimul de tratament, iar aceste preocupări au condus la dezvoltarea de noi strategii de administrare a medicamentelor. Scopul unor astfel de strategii este de a obține eficacitate și efecte adverse limitate, potrivit studiului.

„Oamenilor nu le place să facă injecții toată viața. În lucrarea actuală, am explorat posibilitatea utilizării bacteriei probiotice Lactobacillus reuteri ca o nouă platformă de administrare orală de medicamente pentru a trata artrita reumatoidă la un model animal”, a declarat coautorul studiuluiChristine Beetonprofesor de fiziologie integrativă la Universitatea Baylor, SUA.

Lucrările anterioare au constatat că o peptidă derivată din toxina anemonei de mare reduce în mod eficient și în siguranță severitatea bolii la modelele de animale cu artrită reumatoidă și la pacienții cu psoriazis în plăci. Cu toate acestea, Beeton a remarcat că tratamentul cu peptide a necesitat injecții repetate, reducând complianța pacientului, iar administrarea orală directă a peptidei prezintă o eficacitate scăzută.

Beeton și colegii săi au ales L. reuteri pentru că aceste bacterii fac parte din microbiota indigenă. Este unul dintre grupurile de bacterii lactice care a fost folosit în industria alimentară. fiind aprobat de FDA. L. reuteri are un profil de siguranță excelent pentru sugari, copii, adulți și chiar pentru persoanele imunodeprimate.

”Rezultatele sunt încurajatoare. Administrarea zilnică a acestor bacterii secretoare de peptide, numite LrS235, a redus dramatic semnele clinice ale bolii, inclusiv inflamația articulațiilor, distrugerea cartilajului și deteriorarea oaselor într-un model animal cu artrită reumatoidă”, a spus prof. Beeton.

Cercetătorii au urmărit bacteriile LrS235 și peptida ShK-235, pe care aceasta o secretă în interiorul modelului animal. Ei au descoperit că, după ce au hrănit șobolanii cu LrS235 vie care eliberează ShK-235, ar putea fi detectată ShK-235 în circulația sanguină.

„Un alt motiv pentru care am ales L. reuteri este că aceste bacterii nu rămân permanent în intestine. Sunt îndepărtate pe măsură ce intestinul își reînnoiește în mod regulat stratul de suprafață de care se atașează bacteriile. Acest lucru deschide posibilitatea reglementării privind administrărea tratamentului”, a completat prof. Beeton.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a aduce această metodă de administrare a medicamentelor în clinici, dar cercetătorii cred că metoda ar putea ușura tratamentul pacienților în viitor.

Descoperirile oferă o strategie alternativă de admninstrare pentru medicamentele pe bază de peptide și sugerează că astfel de tehnici și principii ar putea fi aplicate la o gamă mai largă de medicamente, inclusiv tratamentul bolilor inflamatorii cronice.

„Aceste bacterii ar putea fi stocate în capsule care pot fi păstrate pe blatul din bucătărie. Pacientul ar putea lua capsulele atunci când este în vacanță fără a avea nevoie de refrigerare sau de a transporta ace și poate continua tratamentul fără inconvenientul injecțiilor zilnice”, a concluzionat prof. Beeton.

 

Sursă: PharmacyTimes.com