Pe 11 mai s-a desfășurat, la Timișoara, dezbaterea regională din programul „Tratamente și tehnologii inovatoare în medicină”. Au participat factori de decizie din domeniul sanitar, din Timiș și județele apropiate: reprezentanți ai autorităților locale, manageri de spitale publice și private din regiune, medici, membri ai asociațiilor de pacienți, alți profesioniști din domeniul sanitar.

Invitat special al sesiunii a fost dr. Vasile Cepoi, președinte ANMCS, care a prezentat detaliat conceptul de „guvernanță clinică”, ce schimbări se impun pentru aplicarea acestuia și în sistemul de sănătate din România. De asemenea, a fost evidențiată legătura dintre managementul financiar și guvernanța clinică, cum ar trebui îmbinate aceste concepte pentru sporirea standardelor de calitate din sistemul de sănătate din România.

În cadrul întâlnirii, participanții au subliniat importanța abordării pacientului, atât din punct de vedere al comunicării, cât și clinic, necesitatea abordării integrate a cazurilor. De asemenea, au fost discutate implicațiile dezvoltării comerciale a sistemului de sănătate, ce reprezintă un factor de presiune asupra sectorului, și creșterea așteptărilor populației în noul context, riscurile generate de faptul că accesul la informație și saltul tehnologic (hipertehnologizarea) nu au fost însoțite de o pregătire prealabilă.

Dezbaterea de la Timișoara este a treia activitate din programul „Tratamente și tehnologii inovatoare în medicină”, implementat de către Oameni și Companii din 2017. Obiectivul acestui program este acela de a construi o comunitate care să dezbată, să facă schimb de informații și experiențe pe tema impactului tratamentelor și tehnologiilor inovatoare. Următoarea întâlnire din cadrul programului se va desfășura la București, pe 13 iunie.