După ce atenția a fost întreptată spre pandemia Covid, situația virusului HIV la nivel global, precum și cea a descoperirii unui potențial remediu, a revenit.

De-a lungul anilor au fost aprobate mai multe medicamente antiretrovirale, iar în prezent sunt în curs de dezvoltare noi strategii, care la nivel teoretic ar putea învinge virusul HIV. Cercetătorii explorează posibilitatea terapiei genetice ca potențial tratament împotriva HIV.

De asemenea, sunt echipe care analizează terapia CAR-T, o formă de imunoterapie, care a fost eficientă împotriva anumitor forme de cancer. Cunoscută tehnic sub denumirea de terapie cu celule T modificate de receptorul antigenului chimeric, metoda implică extragerea celulelor T din sângele pacientului, urmată de modificarea acestora într-un laborator, astfel încât celulele infecatate cu HIV să fie recunoscute și distruse.

Un nou studiu, care ar putea deschide calea pentru noi descoperiri împotriva HIV, implică un compus experimental care stimulează imunitatea și care a fost testat împreună cu terapia antiretrovirală convențională. Compusul experimental – vesatolimod – activează componentele sistemului imunitar pentru a distruge virusul HIV.

 

 

 

Continuarea pe platforma specializata Desprehiv.ro