O echipă de cercetători condusă de oamenii de știință de la Universitatea Texas din Austin a dezvoltat o sondă chimică pentru a ajuta la identificarea unei enzime, produsă de unele tipuri de E. coli și bacterii pneumococice, cunoscute pentru descompunerea mai multor tipuri comune de antibiotice.

„Ca răspuns la tratamentul cu antibiotice, bacteriile au dezvoltat diferite mecanisme pentru a rezista acestui tratament, iar unul dintre acestea îl reprezintă producerea enzimelor care “mestecă” practic antibioticele înainte de a-și putea face treaba. Aacest instrument pe care l-am dezvoltat ne oferă informații critice care ne-ar putea ține cu un pas înaintea bacteriilor mortale”, a spus Emily Que, asistent profesor de chimie.

Într-o lucrare publicată în Journal of the American Chemical Society, cercetătorii au redus la zero atenția asupra amenințării reprezentate de enzima bacteriană numită New Delhi metallo-beta-lactamase (NDM). Astfel, oamenii de știință și-au propus să creeze o moleculă care să strălucească atunci când intră în contact cu enzima NDM. Când sondele chimice sunt adăugate într-o eprubetă, acestea se leagă de enzimă și strălucesc. Un astfel de instrument ar putea fi folosit pentru a alerta medicii cu privire la ce fel de amenințare bacteriană afectează pacienții pentru a ști ce antibiotice să utilizeze.

 

 

 

Continuarea naterialului pe platforma specializata Antibioticelemileniuluitrei.ro