Autoritatile sanitare vasluiene sunt in alerta, dupa ce, in urma unui control dispus de Ministerul Sanatatii, au fost descoperite in patru din cele sapte unitati spitalicesti din judet sute de cutii cu ata chirurgicala nesterila, care poate pune viata pacientilor in pericol.

Ministerul Sanatatii a dispus verificarea stocurilor de ata chirurgicala, dupa ce, in urma cu trei luni, o femeie din judetul Arges care a nascut prin cezariana, la un spital din Calinesti, a decedat la scurt timp.

Dupa aproape trei luni de verificari, s-a constatat ca aceasta a murit din cauza atei chirurgicale cu care ii fusese suturata operatia. Ata chirurgicala din acelasi lot a fost descoperita si la spitalele din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti.

Asa cum prevad obligatiile contractuale, distribuitorul, SC Pansiprod Medical SRL, din Filipestii de Padure, judetul Prahova, a trimis alte stocuri de ata chirurgicala la spitale. In urma unor analize efectuate la Spitalul de Urgenta Vaslui s-a constatat ca si ata chirurgicala din noile stocuri este tot nesterila.

„Am primit o alerta de la Ministerul Sanatatii, iar in urma verificarilor, am dispus retragerea intregii cantitati de catgut, care face parte din lotul vizat. Situatia este deosebit de grava. Aceasta ata se foloseste in toate specializarile chirurgicale, de la stomatologie, pana la ginecologie. Avand in vedere ca se foloseste la plagi deschise, pericolul este foarte mare. Automat apar infectiile nosocomiale si, fara indoiala, o astfel de infectie cauzata de ata chirurgicala nesterila poate duce la deces, mai ales atunci cand complicatiile apar dupa ce pacientul este externat. Catgutul este o ata chirurgicala care se resoarbe si a fost importata din China. Este fabricata din intestine de oaie, iar in urma analizelor de laborator s-a dovedit ca ata aceasta chirurgicala nesterila este plina de bacterii, punand viata pacientilor in pericol”, a declarat seful ISS Vaslui, medicul Adrian Chirosca.

Conducerea Inspectiei Sanitare de Stat Vaslui a anuntat Ministerul Sanatatii si a dispus blocarea stocurilor de ata chirurgicala. Probe din ata chirurgicala au fost trimise si la Institutul Cantacuzino, pentru a se putea rezilia contractul cu distribuitorul, fiind nevoie de confirmare din partea unui laborator neutru.