Cercetătorii ruși au propus o metodă de depistare a cancerului și a altor boli prin măsurarea temperaturii din interiorul corpului.
Cancerele, tulburările de flux sanguin, artrita și alte boli modifică temperatura corpului, așa că o modalitate de a diagnostica astfel de boli este detectarea unei schimbări de temperatură. Este ușor de făcut acest lucru pe suprafața pielii, de exemplu cu un pirometru cu infraroșu, dar este imposibil să măsurați cu exactitate temperatura din interiorul corpului fără a deteriora pielea cu anumite instrumente. Astfel, un grup de cercetători a propus o metodă de radiotermografie care permite măsurarea distribuției temperaturii din interiorul corpului.
“Scopul acestui studiu este de a demonstra posibilitatea vizualizării 3D a câmpului termic intern al unei persoane utilizând rezultatele măsurătorilor radio ale termperaturii, măsurate simultan în diferite puncte ale corpului, folosind un radiotermograf multicanal cu multifrecvență. Această abordare este o încercare de a localiza mai precis poziția sursei de căldură cu ajutorul vizualizării 3D a câmpului termic intern al unui corp și a monitorizării dinamicii temperaturii unei surse de căldură în interiorul corpului uman.”
Svetlana Agasieva, profesor asociat, Departamentul de Nanotehnologie și Tehnologia Microsistemelor la Academia de Inginerie a Universității RUDN
Continuarea materialului pe platforma specializata Desprecancer.ro