Iasi_maternitate_cuzavoda.jpgO echipă de medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ”Cuza Vodă” din Iaşi a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, prof.univ.dr Mircea Onofriescu, managerul spitalului.

În timpul unui control de rutină efectuat unei tinere în vârstă de 21 de ani, care atunci avea 20 de săptămâni de sarcină gemelară, medicul curant Dragoş Nemescu a observat că aceasta prezenta „sarcină gemelară monocorială monoamniotică”, adică amândoi feţii se aflau în aceeaşi placentă şi împărţeau acelaşi sac, deşi normal ar fi fost ca fiecare să stea separat.

Pe timpul celor 20 de săptămâni de viaţă intrauterină, unul dintre feţi s-a dezvoltat fără inimă, fapt care nu permitea dezvoltarea normală şi a celuilalt făt care era perfect sănătos. Conform medicilor, fătul fără cord avea şi alte malformaţii grave, iar în cazul în care nu se recurgea la intervenţia intrauterină de deconectare a acestuia de la inima care îl ţinea în viaţă, ar fi afectat şi viaţa fătului sănătos.

„S-a pătruns în cavitatea uterină cu o pensă electrică bipolară, s-a coagulat cordonul ombilical al fătului cardiac. Astfel, fătul nu se va mai dezvolta şi nu mai periclitează viaţa celuilalt geamăn. Intervenţia este cu risc atât pentru mamă, întrucât exista posibilitatea pierderii sarcinii. Părerea mea este că nu se va întâmpla acest lucru. Va naşte un copil sănătos”, a explicat prof.univ.dr Onofriescu.

Intervenţia este unică în România şi se practică în doar câteva centre medicale din Europa. Prof.univ.dr Mircea Onofriescu susţine că astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite, în lume fiind un caz la 25.000-30.000 de naşteri. În trecut, din cauza lipsei unui compartiment de medicină materno-fetală în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie ”Cuza Vodă”, două cazuri oarecum asemănătoare au fost redirecţionate spre clinici din Londra sau Louvain (Belgia).

Înfiinţarea unui astfel de centru în cadrul celei mai mari maternităţi din partea estică a României, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ”Cuza Vodă” din Iaşi, ar ajuta la diagnosticarea şi depistarea complicaţiilor apărute încă din primele zile de sarcină. AGERPRES