Un vaccin împotriva poliomielitei realizat ieftin, uşor şi rapid prin culturi pe plante ”deturnate” genetic de o echipă de cercetători britanici şi-a demonstrat eficienţa în testele de laborator, realizarea ştiinţifică având potenţialul de a transforma modul de fabricare a acestor produse medicale, informează BBC.
Pe lângă eliminarea poliomielitei, oamenii de ştiinţă de la John Innes Centre din Norfolk sunt de părere că tehnica inventată de ei poate contribui la o mai bună reacţie în cazul unor ameninţări apărute pe neaşteptate, precum virusurile Zika sau Ebola.
Cercetătorii au ”deturnat” metabolismul unei plante rudă cu tutunul pentru a transforma frunzele acesteia în ”fabrici” producătoare de vaccin împotriva poliomielitei.
Vaccinul fabricat prin procedura accesibilă ca preţ, uşor de realizat şi rapidă este o ”imitaţie autentică” a particulei virale a poliovirusului – în exterior arată aproape identic ca aceasta, însă, precum diferenţa dintre un manechin şi un om, este gol în interior. Practic, are toate trăsăturile de care este nevoie pentru a antrena sistemul imunitar, însă nu deţine niciuna dintre armele cauzatoare de infecţie, precizează sursa citată.
La baza descoperirii a stat codul genetic pentru realizarea suprafeţei externe a poliovirusului. Acesta a fost îmbunătăţit prin combinarea cu material de la virusuri care infectează în mod natural plantele, iar noile instrucţiuni au fost puse într-o bacterie din sol cu care a fost infectată planta de tutun. După ce infecţia a avut loc, plantele au citit instrucţiunile genetice şi au început să realizeze particule asemănătoare virusului. Frunzele infectate au fost amestecate cu apă, mixate şi ulterior a fost extras vaccinul împotriva poliomiolitei.
Particulele analoage virusului au prevenit poliomielita în experimentele efectuate pe animale, iar o analiză 3D a structurii acestora a demonstrat că aspectul lor era aproape identic cu poliovirusul.
”Sunt imitaţii incredibil de bune”, a declarat profesor George Lomonossoff de la John Innes Centre pentru BBC. ”Este o tehnologie foarte promiţătoare”, a mai spus el exprimându-şi totodată speranţa că vaccinurile produse prin culturi pe plante vor deveni realitate ”în viitorul nu prea îndepărtat”.
Cercetarea este finanţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi se numără printre eforturile de găsire a unor înlocuitori pentru vaccinul împotriva poliomielitei din cauza riscului ca virusul să-şi recapete o parte din însuşirile sale periculoase declanşându-se astfel aşa-numita poliomielită cu poliovirus derivat din vaccin.
Poliomielita, care poate cauza paralizie permanentă, este de domeniul trecutului în majoritatea ţărilor lumii, însă infecţia nu a fost complet eradicată.
Tehnologia utilizată în cadrul acestui studiu nu se limitează numai la poliomielită sau vaccinuri. Atâta vreme cât oamenii de ştiinţă deţin secvenţa corectă a codului genetic, pot produce un vaccin împotriva majorităţi virusurilor. În plus, ei au folosit plantele pentru a realiza anticorpi precum cei utilizaţi în terapia împotriva cancerului. De asemenea, plantele au fost folosite ca nouă sursă de vaccin antigripal.
În prezent, vaccinul este dezvoltat în ouă, iar această tehnologie de producţie necesită câteva luni. Plantele prezintă avantajul de a-l dezvolta mai rapid, iar pentru aceasta nu este nevoie decât de lumină solară, sol, apă şi dioxid de carbon.
Noul tip de vaccin, considerat o realizate importantă, urmează să treacă într-o nouă etapă, aceea de studiu clinic intervenţional.AGERPRES