O cartă albă a principalelor probleme din Sănătate va fi realizată în următori doi ani în cadrul Programului Healthcare & Quality of Life, dezvoltat de Institutul Aspen România şi care a fost lansat pe 20 septembrie, a declarat preşedintele Societăţii Române pentru Microbiologie, Alexandru Rafila.
„Acest program sprijinit de Institutul Aspen (…) nu face altceva decât să aducă la aceeaşi masă decidenţii politici, reprezentanţii pacienţilor, ai profesioniştilor din sănătate şi industriei farma încât să reuşim (…) să generăm o cartă albă a principalelor probleme pe care le identificăm în Sănătate şi care ne dorim să fie rezolvate într-un mod sustenabil pentru o perioadă de timp care depăşească un ciclu electoral şi să fie asumată de toţi actorii prezenţi la această întâlnire„, a spus Rafila.
El a afirmat că acest demers este foarte important mai ales în contextul în care România va deţine preşedinţia Consiliului UE în anul 2019. „Trebuie să ne definim foarte bine priorităţile în acest sens”, a punctat Rafila, la workshopul de deschidere a programului Aspen Healthcare & Quality of Life, desfăşurat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
Programul îşi propune să extindă sfera dezbaterilor privind politicile publice de sănătate, să susţină o reformă sustenabilă a sectorului şi să dezvolte o comunitate dedicată programului, cu membri atât din sectorul public şi privat, cât şi din societatea civilă şi mediul academic.
Pentru perioada 2017 – 2018 a programului, un obiectiv-cheie este reprezentat de identificarea priorităţilor în contextul Preşedinţiei Române a Consiliului Uniunii Europene din 2019.
Workshopul de miercuri reuneşte decidenţi, specialişti renumiţi din sectorul medical, experţi în domeniul sănătăţii, tehnologiilor medicale şi sectorului farma, reprezentanţi ai mediului academic şi cercetători, precum şi lideri din mediul de business de profil, cu rol semnificativ în dezvoltarea politicilor de sănătate. AGERPRES