Modificările stilului de viață și a alimentației pot fi parțial de vină pentru incidența crescută a cancerului colorectal în rândul adulților tineri. Un studiu a constatat o asociere între un aport mai mare de vitamina D și un risc mai mic de cancer colorectal la adulții cu vârsta sub 50 de ani.
În timp ce incidența generală a cancerului colorectal a scăzut în ultimele două decenii, numărul adulților mai tineri care au această boală a crescut. Dacă tendințele actuale continuă, cercetătorii estimează că până în 2030 aproape 11% din cancerele de colon și 23% din cancerele rectale vor apărea la adulții cu vârsta sub 50 de ani.
Aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer colorectal cu debut precoce nu au antecedente familiale ale bolii sau factori de risc genetici cunoscuți, astfel încât schimbarea stilului de viață și a alimentației poate juca un rol important în creșterea incidenței cancerului colorectal.
Cercetătorii au legat deja cancerul colorectal cu debut precoce de obezitate și de viața sedentară. Iar consumul redus a alimentelor bogate în vitamina D, cum ar fi produsele lactate, peștele, ciupercile și ouăle, este unul dintre primii suspecți.
„Știm că dieta și stilul de viață sunt strâns legate de cancerul colorectal indiferent de vârsta la care este pus diagnosticul, deci este logic să explorăm dacă unii dintre factorii de risc care s-au schimbat recent – cum ar fi aportul de vitamina D – pot contribui la apariția cancerului colorectal cu debut tânăr”, a declarat Kimmie Ng, doctor în medicină.
Continuarea materialului pe platforma specializată Desprecancer.ro