Numarul persoanelor care s-au prezentat la medicul de familie s-a dublat

Numarul persoanelor care s-au prezentat la medicul de familie prin Programul de evaluare a sanatatii populatiei aproape s-a dublat, in numai trei luni, ceea ce confirma faptul ca oamenii incep sa devina mai atenti cand vine vorba de propria sanatate, a afirmat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
In perioada 1 iulie 2007 – 31 martie 2008, s-au prezentat la medicul de familie 8.582.780 de persoane, adica 50,33% dintre romanii cu data nasterii cuprinsa in acest interval, a anuntat, ministrul Sanatatii.

El a amintit ca dupa primele 6 luni de derulare a programului fusesera evaluate 5,5 milioane de persoane, iar dintre cele 9.422.945 de persoane evaluate pana la 1 mai 2007, 1.035.660 sunt neasigurate, adica 11,06%.

Cea mai buna participare a populatiei la program s-a inregistrat in Regiunea Sud-Vest Oltenia si Regiunea Centrala – peste 55%. Judetele cu cea mai buna participare sunt Harghita, Covasna, Dolj, Alba, Gorj, Salaj, Mures, Satu Mare. Cea mai redusa participare s-a inregistrat in regiunea Bucuresti – Ilfov – 34,79%, judetele Calarasi si Vrancea.

Dintre pacientii evaluati de medicul de familie, in urma investigatiilor suplimentare si a consultului la medicul specialist in vederea stabilirii diagnosticului, 207.903 persoane au fost depistate cu afectiuni noi. Dupa ce a fost pus diagnosticul de certitudine, acesti pacienti vor beneficia de terapie
specifica, a spus Eugen Nicolaescu.

In urma evaluarii riscurilor, au fost identificate 3.226.212 de persoane cu risc de imbolnavire (37,59%). Judetele care inregistreaza cel mai mare procent al persoanelor cu risc de imbolnavire printr-una din bolile majore sunt Cluj (57,31%), Ilfov (47,89%) Sibiu (46,62%) si Vrancea (46,47%).

Concluziile desprinse dupa primele noua luni evidentiaza ca cetatenii devin din ce in ce mai interesati de sanatatea lor, mai receptivi la ideea controalelor si analizelor anuale. Totodata, programul ajuta la prevenirea imbolnavirilor si la depistarea precoce a unor boli, la descoperirea unor boli rare si este o sansa pentru persoanele neasigurate de a beneficia de analize gratuite si de a fi luate in evidenta unui medic de familie prin plata asigurarilor de sanatate.

Avand in vedere numarul important de persoane cu risc de cancer uterin, de san si colo-rectal, se vor introduce teste de screening pentru depistarea precoce a acestor boli, probabil, incepand din octombrie, dupa evaluarea tuturor riscogramelor, a mai spus ministrul Nicolaescu.