constanta_spitjud.jpgLunile de vară au transformat Spitalul Judeţean Constanţa într-un adevărat furnicar, având în vedere numărul imens de bolnavi internaţi. Nu mai puţin de 15.000 de constănţeni au ajuns pe patul de spital cu boli de inimă sau traumatisme. Conducerea spitalului susţine că luna august a fost cea mai aglomerată, având în vedere că aproximativ 14.000 de bolnavi au ajuns la spital în această perioadă. Diferenţa s-a resimţi cu atât mai mult cu cât, într-o lună obişnuită de vară, serviciul nu înregistra mai mult de 10.000 de pacienţi.

„Potrivit ultimelor date statistice, un număr de 15.386 de pacienţi au fost externaţi în lunile iunie, iulie şi august, cele mai multe cazuri fiind înregistrate pe obstetrică-ginecologie unde am avut 2000 de foi de externare,1190 de cazuri la pediatrie, 1140 de cazuri în chirurgie, 972 de cazuri la cardiologie, 860 de cazuri la neurologie, 802 cazuri la neonatologie, 509 cazuri la ortopedie-traumatologie şi 564 de cazuri la urologie. Toate cele 26 de secţii ale Spitalului au avut un flux continuu de pacienţi, încă de la începutul anului, astfel că, în primele 8 luni ale acestui an am avut aproape 40.000 de pacienţi diagnosticaţi şi trataţi în cadrul unităţii”, a declarat dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Judeţean Constanţa.

Totodată, el a precizat şi numărul solicitărilor echipajului SMURD – 658 şi al misiunilor elicopterului SMURD – 76. Dintre salvările care au venit pe cale aeriană, 36 au fost misiuni primare, la faţa locului, în cazul accidentelor, 37 – misiuni secundare, prin care au fost transportaţi pacienţii între unităţile spitaliceşti, şi trei – misiuni speciale.

Reprezentantul unităţii spitaliceşti a mulţumit cadrelor medicale pentru faptul că au putut face faţă valului de pacienţi din acest sezon estival, menţionând că numărul medicilor ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul SCJU Constanţa, mai ales al UPU, este insuficient şi mult mai mic în comparaţie cu al altor spitale din ţară. De aceea, conducerea instituţiei a atras atenţia în nenumărate rânduri că unitatea medicală de la malul mării are nevoie de fonduri suplimentare, mai ales că în timpul sezonului estival deserveşte câteva zeci de mii de oameni din alte judeţe ale ţării.