Spitalul Municipal Câmpina (SMC), care este spital-suport COVID, se confruntă cu o lipsă de medici, în condiţiile în care o parte dintre cadrele medicale au fost infectate cu noul coronavirus, iar numărul de pacienţi testaţi pozitiv la SARS-CoV-2 internaţi în această unitate este dublu faţă de numărul paturilor alocate.

Directorul medical al spitalului, Mihaela Petrovici, a declarat că medicii îngrijesc la acest moment 62 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, deşi numărul paturilor desemnate pentru această categorie de bolnavi este de 30.

„Minim 30 dintre pacienţii COVID pe care îi avem sunt la oxigen, iar acum avem încă 6 la CPU care au nevoie de oxigen şi pe care nu avem unde să îi cazăm şi pentru care căutăm soluţii. S-au montat prize suplimentare pe secţiile de Ginecologie, Chirurgie şi pe Interne pentru a putea face faţă”, a precizat Petrovici.

Pacienţii internaţi sunt dispersaţi în mai multe secţii ale unităţii sanitare, acolo unde s-au găsit locuri, însă ei sunt îngrijiţi tot de medicii internişti. În aceste condiţii, spitalul se confruntă cu o criză de medici, doar patru internişti fiind disponibili pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19, faţă de un minim necesar de 6.

Mihaela Petrovici spune că problemele sunt cauzate de faptul că doi dintre medicii internişti ai spitalului sunt infectaţi cu noul coronavirus, astfel că sunt indisponibili, iar cele patru cadre medicale care sunt la lucru şi-au asumat mai multe gărzi pentru a acoperi necesarul, însă sunt deja „la limita puterilor”.

În plus, în spital este acum activ un focar de COVID-19 la Secţia ATI, unde trei asistente sunt infectate, iar la Camera de Primiri Urgenţe şi la sectorul administrativ sunt în derulare anchete epidemiologice după ce un medic şi un alt angajat au fost testaţi pozitiv.

Situaţia a fost adusă în atenţia premierului, a ministrului Sănătăţii, a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a Prefecturii Prahova şi a Consiliului Judeţean Prahova prin intermediul unui memoriu semnat de conducerea spitalului.

„Este cunoscut faptul că suntem singura secţie de Medicină Internă din judeţul Prahova care internează, încă de la începutul pandemiei, pacienţi confirmaţi sau suspecţi COVID-19 cu multiple comorbidităţi, în stare gravă, imobilizaţi la pat, cu necesităţi de îngrijire complexe şi individualizate. Datorită adresabilităţii ridicate şi din dorinţa de a ajuta cât mai mulţi pacienţi care nu erau primiţi în alte unităţi sanitare, trei medici îngrijesc 60 de pacienţi, deşi avem desemnate 30 de paturi pentru pacienţii COVID, fapt care poate duce la suprasolicitarea instalaţiilor de alimentare cu oxigen. (…) Solicităm soluţionarea cu celeritate a cererilor noastre de a asigura medici specialişti de medicină internă”, se precizează în memoriul semnat de Mihaela Petrovici în data de 16 noiembrie. AGERPRES