romtransplant_2014.jpgIn perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, la World Trade Center din Bucuresti a avut loc cea de-a IX-a editie a Congresului ROMTRANSPLANT 2014, eveniment prezidat de Prof. Dr. Irinel Popescu si care a reunit peste 280 de specialisti in transplantul de organe si tesuturi din Romania si din strainatate.

O prezenta remarcabila la Congres a fost aceea a profesorului Francis Delmonico care, impreuna cu Dr. Mirela Busic, a participat la sesiunea dedicata coordonarii de transplant si donarii de organe. Cu aceasta ocazie, au fost subliniate progresele facute de Romania in ceea ce priveste numarul donatorilor aflati in moarte cerebrala, precum si calitatea ireprosabila a activitatii Agentiei Nationale de Transplant.

„In cadrul Congresului ROMTRANSPLANT 2014 s-a prezentat situatia actuala a principalelor tipuri de transplant din Romania (renal, hepatic, cardiac, medular, tisular etc.). Sesiunile de transplant tisular au marcat progresele inregistrate de transplantul medular, transplantul de os, piele si cornee in ultimii ani. La sesiunile de transplant hepatic au participat chirurgi, hepatologi, anestezisti si radiologi din Romania si Italia. A fost subliniat faptul ca acesta este domeniul in care Romania a facut cele mai mari progrese de la ultimul Congres Romtransplant, inregistrand 122 de operatii de transplant hepatic in 2013. In anul 2014, aceasta crestere spectaculoasa a numarului de operatii s-a mentinut; in plus, a fost deschis al doilea program de transplant hepatic la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti. A fost prezentat si primul caz reusit de transplant combinat ficat-pancreas din Romania. In ceea ce priveste transplantul renal, la Congres a fost prezentata experienta insemnata a Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, atat in transplantul renal, cat si in transplantul combinat de rinichi si pancreas.” a declarat Prof. Dr. Irinel Popescu, Presedintele Congresului ROMTRANSPLANT 2014.

„De asemenea, in cadrul Congresului, a avut loc o sesiune dedicata Anesteziei si Terapiei intensive in transplantul hepatic in care s-a discutat despre diagnosticul mortii cerebrale, managementul donatorului in moarte cerebrala si mentinerea potentialului donor aflat in moarte cerebrala”, a mai adaugat acesta.

La deschiderea Congresului au participat Vasile Cepoi, consilier al Primului Ministru pe probleme de sanatate, Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Razvan Vulcanescu, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, iar in prima zi a Congresului, la lucrari, a participat si Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.