La finalul lunii septembrie a aut loc o nouă întâlnire a Comunității OSC – Spitale Publice, ce a reunit peste 120 de participanți.

Cu o temă de interes pentru toţi participanții – Combaterea infecțiilor nosocomiale cu dispozitive UV-C. Noutăți la nivel mondial – Dr. Vasile Cepoi, moderatorul acestei întâlniri, a deschis discuțiile cu o afirmație de actualitate privind situația actuală din spitalele publice din țară pe timp de pandemie.

“Ne aflăm în al 4-lea val al acestei pandemii, fără vreun antrenament pentru surfing, se pare că nu vom putea să-l depăşim pentru că este destul de mare şi de agresiv.  Dacă la vârful valului 3, în perioada sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, internam în terapie intensivă 3-4 cazuri pe zi, acum pe panta ascendentă, căci nu am ajuns la mijlocul pantei, internăm în jur de 8-10 cazuri pe zi la terapie intensivă. Din 205 spitale pe care le avem evaluate acum, 102 au luat 0 puncte la testele de sanitaţie, deci asta înseamnă că preocuparea pentru supravegherea microflorei pentru anumite afecţiuni nu este la nivelul la care ar trebui să fie. Măsurile de sterilizare a microflorei se iau cel mai frecvent în blocurile operatorii, ceva mai puţin la ATI şi aproape deloc în restul spaţiilor”, a afirmat directorul DSP Iași.

Specialistul numărul 1 în dezinfecţia bazată pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C şi promotor al conceptului propriu de Biosecuritate Ecologică Integrată şi control activ al biocontaminantilor în orice domeniu de activitate umană, BIOCOMP propune o intervenție ce prezintă conceptul de biosecurizare ecologică integrată cu tehnologia luminii UV pentru unităţile medicale. Potrivit Ing. Adrian Iurcan – CEO, Biosecuritate Ecologică UV-C, Biocomp, acest concept oferit în exclusivitate de BIOCOMP şi care presupune dotarea spaţiilor medicale cu dispozitive speciale de dezinfecţie a aerului în prezenţa ocupanţilor şi dispozitive speciale de dezinfecţie a suprafeţelor în absenţa ocupanţilor în minimum 15 minute, în special în sălile de operaţie şi saloanele ATI, asigură controlul şi reducerea infecţiilor nosocomiale cu până la 90%, conform rapoartelor şi studiilor internaţionale.

Dr. Valeriu Aurelian Chirica – Asistent universitar – Departamentul de Medicină Preventivă și Interdisciplinaritate – Asistență primară a stării de sănătate și epidemiologie UMF Iași, a menționat: “Nu cred că s-a înţeles cu adevărat care este rolul SPIAMULUI. De aici pleacă şi disfuncţionalitatea în organizarea activităţilor. Activitatea de monitorizare din cadrul spitalelor conform ordinului 1100 nu este obligatorie, deci de aici pleacă şi aceasta implicare a medicilor curanţi, pentru că medicii curanţi care îngrijesc pacienţii au obligaţia să deruleze demersuri pentru a confirma sau a infirma caracterul asociat asistenţei medicale a unei infecţii printr-o raportare a acesteia pe o fisă, pe care o raportează serviciului SPIAM. Elaborarea planului din prevenire a infecţiilor este foarte important, acesta este făcut de farmacist, manager, directorul medical, epidemiolog, şefii de secţie, directorul de îngrijiri.” 

Evenimentul MMM Infecțiile Nosocomiale  a fost o acţiune de educație şi de informare a comunității OSC – Spitale Publice derulată cu sprijinul Liamed, Regina Maria, Alliance Healthcare, Roche, Alphega și Biocomp.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici