Universitatea de Medicină şi Farmacie organizează, în perioada 4-7 aprilie 2024, cea de-a treia ediţie a Congresului Craiova Connects.

Deschiderea oficială va avea loc joi, 4 aprilie, de la ora 13.00 în Aula Magna (Bdv. 1 Mai, Nr. 66) şi va cuprinde şi o serie de conferinţe plenare, axate pe interdisciplinaritate, precum şi pe noutăţi în abordarea terapeutică integratoare în gastroenterologie, oncologie, obezitate, în contextul în care publicaţiile de specialitate anunţă o creştere cu aproape 80% a incidenţei cancerelor digestive la populaţia sub 50 de ani (Hamilton AC, Coleman HG, BMJ Oncology 2023).

Astfel, pe parcursul celor patru zile de congres, se vor prezenta şi discuta: tehnici imagistice noi în gastroenterologie pentru diagnosticul cancerelor, medicamentele care vor apărea în 2024 pentru pacienţii din România cu boli inflamatorii intestinale (o altă patologie cu incidenţă în creştere accelerată în Romania ultimilor ani), medicamente oncologice de ultimă generaţie rezultate în urma studiilor clinice – o speranţă pentru pacienţii cu cancer, mecanisme genetice implicate în dezvoltarea cancerelor. Nu vor lipsi studiile şi prezentările care demonstrează rolul major al nutriţiei corecte în prevenţia bolilor digestive, cardiovasculare şi metabolice, dublate de statisticile extrem de îngrijorătoare referitoare la mortalitatea provocată de obezitate.

Cu această ocazie, se vor reuni la Craiova rectorii tuturor universităţilor de medicină din România, într-un simpozion dedicat Zilei Internaţionale a Sănătăţii şi care are ca principal obiectiv identificarea de noi strategii pentru creşterea gradului de educaţie medicală a populaţiei.

Dintre conferinţele care vor deschide congresul amintim conferinţa: „Connections Gastroenterology – Oncology – Genetics” susţinută de prof. univ. dr. Dan Gheonea, prof. univ. dr. Michael Schenker, prof. univ. dr. Florin Burada, conferinţa „The genetic origins of Romanians through the fog of the times” susţinută de reputatul genetician prof. dr. Mihai Netea (Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda), conferinţa „Not only cancer kills also Obesity” susţinută de prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prof. univ. Bogdan Timar, precum şi conferinţa „Pipeline drugs in oncology”, susţinută de farm. Răzvan Prisanda (preşedinte Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România) şi prof. univ. dr. Michael Schenker (UMF Craiova, preşedintele Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătăţii).

Lansat în anul 2022, de Ziua Mondială a Sănătăţii, conceptul „Craiova Connects” a reunit până acum cei mai importanţi specialişti din gastroenterologie, reumatologie, dermatologie, ginecologie, diabet şi nutriţie. An de an, aproximativ 500 de participanţi on site s-au bucurat de întâlniri a zeci de keynote speakers, au interacţionat şi s-au conectat la cele mai inovative concepte şi proceduri medicale.