Publicitatea etică, una din principalele îmbunătățiri propuse
Reprezentanții medicilor stomatologi din România vor vota, zilele viitoare, proiectul de modificare a Codului Deontologic, document care include mai multe îmbunătățiri în ceea ce privește promovarea unei publicități etice și responsabile în stomatologie.
În cadrul procesului de transparență decizională privind modificările Codului Deontologic, 36 de propuneri au fost primite din partea Colegiilor teritoriale și a medicilor stomatologi. Varianta îmbunătățită a Codului Deontologic urmează să fie votată în cadrul Consiliului Național (20 martie), și al Adunării Generale Naționale a CMSR (21 martie).
Prin această inițiativă, CMSR își propune să modernizeze și să armonizeze cadrul de exercitare a profesiei de medic stomatolog, acordând o atenție deosebită actualizării normelor privind publicitatea stomatologică.
Guvernul elimină prevederile care puteau afecta libertatea profesională a medicilor stomatologi
O altă noutate de interes pentru medicii stomatologi este reprezentată de adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 8/2025, prin intermediul căreia au fost eliminate prevederile ambigue ce puteau afecta grav libertatea profesională a medicilor stomatologi.
Această decizie vine în urma unui demers susținut de CMSR și Colegiul Medicilor din România (CMR). Modificările adoptate oferă clarificări suplimentare cu privire la cadrul legislativ care reglementează funcționarea cabinetelor medicale și elimină incertitudinile care riscau să perturbe activitatea medicilor stomatologi.
„Ordonanța Guvernului nr. 9/2025 a produs, pe bună dreptate, îngrijorare și nemulțumire în rândul comunității noastre. Din primele momente, alături de dr. Cătălina Poiană, președinte CMR, am deschis liniile de comunicare directă cu Ministerul Sănătății, în timp ce juriștii CMSR și ai CMR au colaborat cu aparatul administrativ al Ministerului Sănătății pentru remedierea situației. Această reușită confirmă, încă o dată, că cele mai bune rezultate, în beneficiul profesiei și al pacienților noștri, le obținem în momentele în care suntem uniți și acționăm împreună. Tocmai de aceea, vreau să mulțumesc tuturor medicilor stomatologi pentru încredere și pentru solidaritatea demonstrată în această perioadă”, transmite dr. Florin Lăzărescu, Președinte CMSR.
Fraudele online vizează și medicii stomatologi – Cum să vă protejați datele personale și financiare
Într-un context în care metodele de fraudă online devin din ce în ce mai sofisticate, medicii stomatologi sunt, la rândul lor, ținta unor astfel de atacuri. CMSR atrage atenția asupra metodelor utilizate de infractori și oferă câteva sfaturi esențiale pentru protejarea datelor personale și financiare:
- Nu divulgați date bancare– Băncile nu vă vor cere niciodată informațiile cardului, parolele sau codurile de securitate prin telefon, SMS sau e-mail.
- Atenție la conturile false– Pe rețelele sociale pot apărea conturi frauduloase care încearcă să obțină date sensibile. Verificați întotdeauna sursa oricărui mesaj primit.
- Evitați aplicațiile periculoase– Nu instalați aplicații necunoscute care permit accesul de la distanță la dispozitivele dvs.
- Feriți-vă de tentativele de phishing– Nu oferiți niciodată date confidențiale prin mesaje care pretind că sunt trimise de banca dvs.
Pentru siguranța datelor personale și a informațiilor bancare, vă recomandăm să acționați cu precauție și să contactați instituțiile financiare doar prin canalele oficiale.