Un progres major în înțelegerea și tratarea bolii renale a fost anunțat de o echipă de cercetători din cadrul Institutului American de Sănătate (NIH), odată cu realizarea celui mai cuprinzător atlas al rinichiului uman. Datele din Atlasul țesutului renal vor permite compararea celulelor renale sănătoase cu cele afectate de boli de rinichi, ajutând cercetătorii să înțeleagă factorii care contribuie la progresia bolii renale și a insuficienței renale sau la modul cum poate fi îmbunătățită recuperarea medicală în această specialitate.

Datorită complexității rinichilor, oamenii de știință s-au străduit să dezvolte modele care să reprezinte cu exactitate structurile și funcția rinichilor umani. Lipsa modelelor de rinichi umani a limitat până acum capacitatea de a dezvolta noi medicamente pentru tratarea sau prevenirea bolilor de rinichi.

Atlasul țesutului renal cuprinde hărți cu 51 de tipuri principale de celule renale, care includ populații de celule rare și noi, 28 de stări celulare renale care reprezintă leziuni sau boli, un depozit de date despre gene și modele 3D interactive de celule și relații de micromediu create din 45 de rinichi donatori sănătoși și 48 de boli de rinichi. Atlasul stabilește astfel o bază exraordinară pentru obiectivul de a ajuta la descoperirea de noi tratamente pentru boala renală cronică și leziunea renală acută, afecțiuni medicale care prezintă o povară semnificativă pentru sănătatea globală.

În loc de o abordare unică pentru tratarea tuturor bolilor de rinichi, medicina de precizie explorează tratamentele personalizate. Noul atlas de rinichi este destinat să ajute la identificarea unor subgrupuri de boli, ceea ce duce la descoperirea unor modalități noi și, eventual, individualizate de a trata boala renală cronică și leziunea renală acută.

 

Sursa: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/new-atlas-human-kidney-cells-help-unlock-kidney-disease-research