Parlamentul European este aproape de a finaliza o divizare a comisiei sale de mediu și sănătate (ENVI) și de a transforma actuala subcomisie pentru sănătate publică (SANT) la o comisie permanentă, au informat surse parlamentare. 

Pentru prima dată în peste un deceniu, se așteaptă ca parlamentul să creeze noi comisii permanente. Mișcarea vine după ce ultimul mandat de cinci ani a aprofundat cooperarea dintre statele membre ale UE pe probleme precum sănătatea și apărarea. 

După săptămâni de speculații, surse principale din grupurile S&D și Renew au confirmat fiecare că grupurile parlamentare din majoritatea parlamentară au decis, în mod informal, să modernizeze comisia de sănătate. 

Președintele actualei subcomisii de sănătate, Adam Jarubas, a declarat mai precaut pentru Euractiv că PPE „va încerca în continuare să opteze pentru un comitet complet SANT”, pentru care pledează de mult timp. 

Confirmarea vine ca o surpriză, deoarece planurile pentru un comitet de sănătate cu drepturi depline au fost raportate că s-au prăbușit la începutul lunii iulie.   

Surse din Parlament au declarat pentru Euractiv că scepticii dintre socialiști se temeau că o scindare ar putea oferi un avantaj numeric forțelor de dreapta.   

Comitetul pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentelor (ENVI) numără în prezent 90 de membri, subcomitetul de sănătate publică (SANT) numără 30 de membri. Într-un comitet mai restrâns, cele trei grupuri de dreapta (ECR, PfE și ESN) și PPE ar fi mai ușor să tragă rezultatele în direcția lor. 

Rămâne neclar de ce gruparea socialistă și-a schimbat poziția.   

Este de așteptat ca acordul informal să fie oficializat atunci când Parlamentul se va reuni din nou în toamnă, ca parte a unui acord mai larg privind noile structuri ale comisiilor. 

Verzii sunt sceptici 

Rămâne o anumită incertitudine, deoarece Verzii, afiliați majorității parlamentare pro-UE, au susținut că înțelegerea nu este încă încheiată. 

„Suntem sceptici când facem din SANT un comitet permanent, deoarece ne temem că va fi doar un „comitet farmaceutic” pentru întreprinderi.” Vicepreședintele Verzilor, Kira Peter-Hansen, a declarat pentru Euractiv.  

Configurația finală a comisiilor va depinde de undă verde de la Conferința Președinților, care nu se va mai întruni decât în ​​toamnă. 

Cine sunt liderii din zona sănătății

Atât fețele cunoscute, cât și cei nou veniți în Parlament sunt pregătiți să influențeze în mod semnificativ politicile UE în domeniul sănătății, cu experiențele și expertiza lor diverse.

Câțiva parlamentari nou aleși sunt foști personalități de rang înalt, printre care Vytenis Andriukaitis, fostul comisar al UE pentru sănătate din 2014 până în 2019. Cunoscut la Bruxelles pentru campaniile sale viguroase împotriva anti-vaxerilor, lituanianul are o experiență de trauma, ortopedie și inimă. chirurg și a servit ca trimis special al OMS pentru regiunea europeană.

Andriukaitis nu este singurul fost ministru lituanian al sănătății care se va alătura Parlamentului în acest mandat. Aurelijus Veryga, va veni și el la Bruxelles după ce a servit în Ministerul Sănătății între 2016 și 2020. În afara politicii, Veryga a fost un susținător puternic al controlului tutunului, fondând Coaliția Națională pentru Controlul Tutunului din Lituania. De asemenea, este membru al Rețelei europene pentru prevenirea fumatului.

Pe lista foștilor miniștri a sănătății o include și  Marta Temido  din Portugalia. Aceasta a prezidat reuniunea ministerială în timpul președinției portugheze în 2021, concentrându-se pe lansarea vaccinului COVID-19 și răspunsurile la amenințarea sănătății publice.

Se alătură parlamentului și Aodhán Ó Ríordáin, fost ministru irlandez al sănătății, responsabil pentru strategia țării în domeniul drogurilor și avocat al dreptului la avort, și liberalul Vlad Voiculescu din România, care a ocupat de două ori funcția de ministru al Sănătății și are o experiență importantă în susținerea vocilor pacienților.

Un nou europarlamentar remarcabil este ungurul  András Kulja, un chirurg din Budapesta, care a strâns sute de mii de urmăritori pe TikTok și a găzduit podcasturi educaționale despre sănătate în țara sa natală. S-a alăturat partidului Tisza al lui Péter Magyar și a primit aprobarea fostului coordonator de sănătate al grupului său, europarlamentarul german Peter Liese, pentru a candida la funcția de președinte al Comisiei pentru sănătate a Parlamentului (SANT).

Verdele italian  Ignazio Marino, ales recent ca vicepreședinte al grupului său parlamentar, este o entitate cunoscută în Italia. Fostul primar al Romei și chirurg de transplant a lucrat la proiecte de pionierat în SUA, inclusiv primul transplant de organe de la babuin la om. În Italia, el a efectuat primul transplant pe pacienți seropozitivi și a ocupat diverse funcții, inclusiv a prezidat o comisie de anchetă a serviciului național de sănătate.

Creștin-democratul francez  Laurent Castillo  este singurul medic ales dintre europarlamentarii francezi. În calitate de administrator șef al spitalului universitar din Nisa, este foarte atent la problemele forței de muncă din domeniul sănătății și la condițiile de muncă ale lucrătorilor medicali; ambele fiind subiecte critice în următorul mandat.

Recordul pentru cel mai longeviv europarlamentar în domeniul sănătății îi revine medicului german  Peter Liese , care s-a specializat în genetică umană și medicină internă și se întoarce pentru al șaptelea mandat de la primele sale alegeri în 1994. Liese urmează să rămână purtător de cuvânt al puternicului centru- dreapta EPP.

Sursa: https://www.euronews.com/health/2024/07/04/meet-the-meps-that-will-shape-eu-health-policymaking