Noua lista de medicamente nu va fi aplicata fara protocoale terapeutice

Noua lista de medicamente nu va fi aplicata fara protocoalele terapeutice, a declarat ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, cu prilejul dezbaterii publice pe aceasta tema. “Speram ca pana la sfarsitul lunii iunie sa le avem”, a adaugat Eugen Nicolaescu.
El a avertizat comisiile ca in cazul in care nu-si vor finaliza protocoalele, Ministerul Sanatatii
va traduce protocoalele din alte tari si le va aplica. Termenul optimist de aplicare a noii liste de medicamente este 1 iulie, iar cel pesimist – 30 septembrie, a apreciat ministrul Sanatatii Publice.

Referindu-se la sustenabilitatea noii liste, care cuprinde peste 140 de medicamente noi, pentru prima data dupa trei ani, Eugen Nicolaescu si-a exprimat speranta ca nu vor fi probleme deosebite daca se respecta criteriile.

“Informatizarea pe care ne-am straduit s-o facem la medicul de familie ne da posibilitatea de a tine sub control prescrierea pe CNP-uri. Din toamna, va functiona online legatura casa-medic de familie, iar daca se constata depasiri nejustificate, se face control”, a mentionat ministrul Nicolaescu.

El a adaugat ca urmeaza sa se gaseasca solutii si pentru ceilalti prescriptori, mai ales pentru medicamente foarte scumpe. La randul sau, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a spus ca protocoalele vor fi principalul document de verificare in toate controalele.

Eugen Nicolaescu a facut referire la cateva criterii care au stat la baza alcatuirii noii liste, armonizate de comisiile de specialitate – accesul crescut, echitabil al pacientilor, aplicarea unor masuri de standardizare a practicilor medicale bazate pe dovezi, o monitorizare mai eficienta a prescrierilor prin introducerea, pentru prima data, a protocoalelor terapeutice pentru afectiunile cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei, cresterea eficientei alocative printr-o utilizare adecvata a fondurilor publice destinate sanatatii. Lista cuprinde si medicamente destinate programului pentru boli
rare.

Pana pe 15 iunie se asteapta comentarii, propuneri pentru lista aflata pe site, dupa care aceste propuneri vor fi discutate de Comisia de Transparenta, urmand ca pe 30 iunie sa fie aprobata in Guvern, a precizat ministrul Nicolaescu.

Participantii la dezbatere au apreciat colaborarea buna cu Ministerul Sanatatii, transparenta acestei institutii si a Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate in elaborarea noii liste.