Clădirea noului Spital Municipal Fălticeni a fost inaugurată, miercuri, după 20 de ani de la demararea acestei investiţii, primele internări urmând să se facă începând cu 2 septembrie.
Managerul Spitalului Municipal Fălticeni, dr. Vlad Morariu, a spus că este un spital modern în care au fost comasate şase pavilioane ale vechii structuri spitaliceşti, iar preocuparea va fi pentru creşterea calităţii serviciilor medicale.
„Un proiect greu, un proiect cu finanţare fragmentată. Nu am ştiut niciodată anul viitor ce finanţare vom avea, motiv pentru care nu am putut nici noi şi nici constructorul să ne planificăm mai eficient ritmul lucrărilor”, a spus Morariu.
El a subliniat că actualul spital respectă toate normele naţionale şi europene, are 252 de paturi, nouă secţii şi şase compartimente.
„Am comasat şase pavilioane într-unul singur. Am rămas doar ca secţie exterioară cu Secţia de boli infecţioase şi Secţia de pneumoftiziologie care vor fi modernizate”, a spus Morariu.
Potrivit lui Morariu, de la începutul acestui an a fost declanşată o campanie de recrutare şi de atragere a medicilor tineri către spitalul fălticenean pentru ca aceştia, împreună cu cei care deja activează aici, cu experienţă, să formeze echipe noi, care să ofere servicii medicale de calitate pacienţilor.
„Servicii calitative, nu doar cantitative. Pacientul vrea să fie tratat bine, vrea să fie investigat cu metode moderne şi de aceea doreşte un salt calitativ al serviciilor medicale”, a spus Morariu.
Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat că într-o şedinţă extraordinară a deliberativului local de miercuri se vor acorda titluri de Cetăţean de Onoare medicului primar neonatolog Mariana Sigmund, fostului director al spitalului, mediculul primar chirurg Constantin Moldovanu, dar şi Adrianei Filip, specialist în relaţii publice şi comunicare şi Mariei Holtzhauser, o cunoscută susţinătoare a acţiunilor de voluntariat.
Coman a spus că noul spital este complet funcţional, având toate dotările necesare pentru a începe activitatea.
Construcţia noului spital din Fălticeni a demarat în 1991, dar lucrările au fost sistate în mai multe rânduri din cauza lipsei finanţării.
Noul spital va deservi aproximativ 150.000 de persoane din Fălticeni şi localităţile limitrofe. AGERPRES