Notificările de sifilis din UE au crescut cu 70% față de cifrele din 2010

Numărul de cazuri de sifilis a crescut constant în toată Europa începând cu anul 2010, afectând în cea mai mare parte persoanele care locuiesc în zonele urbane.  Un studiu aprofundat ECDC descrie factorii din spatele acestei creșteri și conturează opțiunile bazate pe dovezi pentru controlul răspândirii sifilisului, inclusiv identificarea și gestionarea precoce a cazurilor, precum și activitățile educaționale care pot stopa acest fenomen.

Variații importante ale cifrelor în diferite țări europene 

Între 2010 și 2017, 15 state europene au raportat o creștere a ratei notificărilor cu peste 15%. Totuși, cifrele sunt impresionante în cinci țări: Islanda (876%), Irlanda (224%), Regatul Unit (153%), Germania (144%) și Malta (123%). Pe de altă parte, Estonia și România au raportat o scădere de 50% sau mai mult în aceeași perioadă. În această perioadă, diagnosticul de sifilis a fost constant mai mare în rândul bărbaților, ratele dublându-se de la 6,1 la 100 000 în 2010 la 12,1 în 2017.

Între 2007 și 2017, aproape de două treimi (62%, 94 015 din 152 233 cazuri) au fost raportate în rândul bărbaților cu orientare homosexuală. Bărbații heterosexuali au contribuit cu 23% dintre cazuri, iar femeile 15%.

Proporția bărbaților homosexuali afectați de sifilis variază de la sub 20% în Letonia, Lituania și România și trece de 80% în Franța, Germania, Irlanda, Olanda, Suedia și Regatul Unit. Studiul ECDC a analizat datele centralizate în peste 60 de studii care raportează tendințele crescânde ale sifilisului în țările cu venituri mari încă de la începutul anilor 2000.

Andrew Amato-Gauci, șeful programului ECDC privind HIV, bolile cu transmitere sexuală și hepatită virală atrage atenția că „Creșterea infecțiilor cu sifilis în Europa dar și în țări din întreaga lume este rezultatul mai multor factori, cum ar fi creșterea relațiilor sexuale fără prezervative și cu parteneri sexuali multipli, combinate cu o frică redusă de a dobândi HIV. Pentru a inversa această tendință, trebuie să încurajăm oamenii să folosească prezervativele cu parteneri noi dar și în mod obișnuit. Testele periodice pentru sifilis și alte infecții cu transmitere sexuală ar trebui să facă parte din comportamentul obișnuit, mai ales dacă există riscul unei infecții.” a continuat Amato Gauci. 

Răspunsul la focarele de sifilis identificate sau controlul preventiv ar trebui să includă o combinație de:

    • constatarea cazurilor, inclusiv screeningul grupurilor cu risc, notificarea partenerilor și activități de supraveghere,
    • gestionarea cazurilor cu tratament adecvat în urma diagnosticării,
    • activități educaționale destinate populației generale, celor cu risc de infecție cu sifilis și furnizorilor de servicii medicale.

Programele naționale eficiente de screening , împreună cu intervențiile pentru controlul transmiterii sifilisului în rândul populațiilor heterosexuale sunt esențiale pentru a menține ratele scăzute ale sifilisului congenital. Diagnosticul și tratamentul sifilisului sunt accesibile și rentabile, dar lăsată netratată, infecția cu sifilis poate duce la complicații severe. Sifilisul netratat în timpul sarcinii poate compromite sever rezultatele sarcinii, ceea ce duce la pierderi fetale, naștere mortală sau sifilis congenital la nou-născut.

Raportul integral, în limba engleză, este disponibil AICI.