forna_norina1.jpgProf. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Gr.T.Popa” din Iaşi, a primit în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment care s-a desfăşurat sâmbătă seara pe scena Naţionalului ieşean, premiul la categoria „Sănătate”, pentru implicarea şi activitatea dedicată proiectelor europene.

Având o impresionantă experienţă în domeniul medicinii dentare şi managementului universitar, Norinei Consuela Forna i se datorează crearea a trei Centre de Excelenţă, care au fost înfiinţate cu ajutorul unor proiecte europene: „Centrul de Formare Specialişti şi Resurse în Reabilitare Orală”, „Centrul de Simulare şi Asistare 3D în Reabilitarea Generală şi Oro-Maxilo-Facială” şi „Centrul de Imagistică Medicală prin Tehnologii de Realitate Virtuală şi Augmentată”. Un alt proiect lansat de Facultatea de Medicină Dentară este cel de „Consiliere profesională pentru studenţii în medicină şi program integrat de practică în domeniul medicinei generale şi dentare”.

Parafrazându-l pe Tudor Muşatescu, Norina Consuela Forna afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, după primirea premiului Oamenii Timpului, că „odată cu vremea trebuie să mergi în pas, nu la pas”.

– Aţi înfiinţat o Bază de învăţământ stomatologic şi datorită proiectelor dumneavoastră studenţii de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi au posibilitatea să dobândească experienţă profesională prin intermediul unui sistem de simulare asistată 3D şi al unui robot ce permite nu doar învăţarea primilor paşi în medicina dentară, ci şi executarea unor intervenţii complicate, precum implanturile dentare.

– În ideea pornirii şi dezvoltării unei şcoli care să fie înscrisă la standarde europene, a unei facultăţi care să aibă un făgaş ascendent recunoscut în ţară şi străinătate, în 2007 am realizat un nou concept, o reamplasare a unor discipline de terapie, respectiv protetică, într-un circuit european bazat pe sistemele cele mai moderne de lucru atât pe zona academică, cât şi pe cea de asistenţă medicală recunoscută la nivel internaţional. Astfel s-au pus bazele unei facultăţi moderne. Pe această structură, acest centru pilot a însemnat îmbogăţirea prin dotări şi echipamente de vârf, care să o poată trasa pe cele mai înalte vârfuri ale medicinei dentare. În acest context, europenizarea facultăţii a fost evidentă, la fel ca şi certificatul final pe care studentul îl primeşte, care este recunoscut la nivel internaţional.

– Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF ”Gr.T.Popa” din Iaşi este apreciată la nivel naţional şi internaţional, drept dovadă numărul mare de studenţi care aplică – peste 1.000.

– Consider că este bine aşezată pe o poziţie privilegiată având în vedere priorităţile noastre – cunoaşterea şi recunoaşterea la nivel internaţional. În cadrul Facultăţii de Medicină Dentară avem şi un master internaţional, în limbile franceză şi engleză, de implantologie. Va deschide o poartă largă practicienilor din străinătate. Asta înseamnă medici străini specializaţi la Iaşi. Medicina Dentară din Iaşi şi din România este în egală măsură la acelaşi nivel cu medicina dentară internaţională, în unele privinţe, cum ar fi echipamentul, chiar depăşind-o.

– Sunteţi singura persoană din România căreia statul francez i-a conferit, în 2012, înalta distincţie „Palmes Academiques”. Este echivalentul în medicină a „Palmes D’Or”.

– Este cel mai înalt titlu oferit de Ministerul Învăţământului din Franţa. Pentru mine este o aureolă a preocupărilor pe care le am la nivel internaţional, fie că este vorba de activitatea din spaţiul academic sau cercetării. Această distincţie nu se acordă doar pentru o singură activitate. Nu o singură activitate te reprezintă. În condiţiile în care ai o răspândire şi o acoperire foarte largă, dar în acelaşi timp meritorie, în tot ceea ce faci primeşti suprema distincţie a acestui stat.

– Sunteţi membru al Academiei Pierre Fauchard (SUA), membru al Academiei Americane de Implantologie, Membru al Academiei Naţionale de Chirurgie din Franţa, membru al Colegiului Regal de Chirurgie din Anglia. Vă aflaţi la conducerea unor mari asociaţii şi instituţii medicale din întreaga lume – deţineţi funcţia de preşedinte al Societăţii Internaţionale de Reabilitare Generală şi Oro-Maxilo-Facială Forum Odontologicum, vicepreşedinte al boardului Confederaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină Dentară de Origine Total sau Parţial Franceză, Ambasador Circle International Congress of Oral Implantologists (SUA). Este greu pentru un medic român să se specializeze în străinătate?

– Era foarte greu. Din partea Ambasadei Franţei am avut burse care mi-au permis să realizez aceste formări, pregătiri, pe intervalul multor ani, fapt care a reprezentat baza pregătirii mele în domeniul implantologiei, proteticii, chirurgiei, care la momentul respectiv în România nu existau. Primii paşi pe care i-am făcut a fost sub îndrumarea părinţilor din domeniul implantologiei, profesorul Santos, profesorul Heinrich, inventatori în acest domeniu, neavând de unde să învăţ aici în ţară, şi, bineînţeles, am avut şansa să devin la rândul meu formator în acest domeniu în România. Peste 400 de medici din ţară au dobândit competenţă la această specializare sub îndrumarea mea.

– Vă implicaţi în multe acţiuni sociale, începând de la prevenţie, tratament şi până la consilierea studenţilor sau inserţia profesională a persoanelor cu dizabilităţi.

– Au pornit (acţiunile sociale – n.r.) de la profilaxie şi de la studiul situaţiei prezente. Unde ne aflăm, cum suntem, dacă sănătatea orală şi chiar cea generală este sau nu favorabilă. Aş putea spune că suntem undeva pe la mijloc. Mulţi dintre cetăţeni nu au posibilităţi financiare de a urma o profilaxie, un tratament dentar preventiv adecvat gratuit, să aibă posibilităţi materiale pentru a se ocupa de tratamentele care reprezintă profilaxia terţiară. Mai bine de jumătate dintre pacienţi au carii multiple, peste 40% au edentaţie. Sunt procente care ne alarmează. De aceea încercăm să ne implicăm. În fiecare an organizăm o caravană a profilaxiei. Proiectul este unul laborios. Îl coordonez prin Societatea Română de Reabilitare Orală. Asta înseamnă proiecte mai ample, pentru că nu e suficient să previi. Trebuie să mai şi tratezi. Ne implicăm şi în inserţia cazurilor sociale. Avem în acest sens proiectul privind calificarea, recalificarea şi angajarea asistată pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Asta implică şi crearea unui proiect ce vizează un centru social. Doresc şi realizarea unui centru interdisciplinar care formează specialişti foarte bine pregătiţi. Astfel, 5.000 de studenţi medicinişti din ţară vor fi îndrumaţi în alegerea viitoarelor cariere profesionale prin intermediul proiectului „Consiliere profesională pentru studenţii în medicină şi program integrat de practică în domeniul medicinii generale şi dentare”.

– Ce înseamnă performanţă?

– Multă activitate bazată pe muncă, pe raportare la repere externe, profesionalism dus până la rang de sacrificiu. Multă cercetare, proiecte, antreprenoriat. Suntem în epoca interdisciplinară şi în cea a activităţilor sociale şi de aceea e nevoie de multă dăruire, multă implicare în activităţi multiple în echipă, precum şi tot ceea ce se cheamă abordarea unor subiecte internaţionale. Tudor Muşatescu spunea că „odată cu vremea trebuie să mergi în pas, nu la pas”. Aceasta este şi deviza după care m-am ghidat şi mă ghidez în viaţă.

*** Prof.univ.dr. Norina Consuela Forna este decan al Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Gr.T.Popa” Iaşi şi membru al Colegiului Regal de Chirurgie din Anglia, membru al Academiei Naţionale de Chirurgie Dentară, Franţa, membru al Academiei Americane de Implantologie din SUA, Consilier al Societăţii Balkanice de Stomatologie. De la începutul anului 2014, Norina Consuela Forna este primul român care face parte dintr-un birou internaţional al decanilor francofoni, ea fiind aleasă vicepreşedinte al Confederaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină Dentară de Expresie Total sau Parţial Franceză (CIDCDF). Ea este şi preşedinte al Societăţii de Termografie Reglatorie Computerizată, membru în Biroul Federal al Federaţiei Internaţionale de Odontostomatologie şi Chirurgie Cranio-Facială, membru în conducerea IMAT – Germania, membru în conducerea Eidam – Canada, vicepreşedintele International Congress of Oral Implantologists – pentru România (ICOI, SUA).

Printre numeroasele titluri şi distincţii primite de-a lungul carierei, Norinei Forna i-a fost conferită, în 2012, din partea Franţei înalta distincţie ‘Palmes Academiques’, echivalentul în medicină a Palmes D’Or, iar la propunerea Ministrului Educaţiei şi Cercetării a primit Ordinul şi Medalia – Meritul pentru Învăţământ – în grad de cavaler, acordat de preşedintele României Ion Iliescu.

De-a lungul anilor, Norina Consuela Forna a primit numeroase medalii şi premii în cadrul târgurilor internaţionale de invenţii de la Zagreb, Geneva, Iaşi, Bucureşti. Marele Premiu al Institutului de Genetică şi Fiziologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei este o altă distincţie conferită prof. Norina Consuela Forna.

De asemenea, i-a fost acordat titlul de ‘Honorary Professor’, of the International Course of Oral and Maxillo-Facial Surgery 2003-2006. Totodată, s-a făcut includerea sa bibliografică, timp de trei ediţii, în enciclopedia personalităţilor „Who is Who?”. AGERPRES