Consiliul Judeţean Caraş-Severin continuă seria achiziţiilor pentru Spitalul Judeţean de urgenţă din Reşiţa, după ce luni au fost puse în funcţiune, în Blocul operator, două mese chirurgicale multifuncţionale şi două lampi scialitice de ultimă generaţie, în valoare de aproximativ 30 mii euro.
“Mesele chirurgicale sunt multifuncţionale, datorită radio-transparenţei şi a mobilităţii acestora, atât pe orizontală, cât şi pe verticală şi în diverse unghiuri, lucru foarte important, având în vedere că în timpul operaţiilor, pot apărea diferite probleme de abordare a pacientului. De asemenea, lampa scialitică oferă o lumină rece, de cinci ori mai puternică decât cele cu care se lucra până acum, fără a fi şi o sursă de căldură, în acelaşi timp”, a afirmat Dumitru Secăşan, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Reşiţa. Spitalul Judeţean de Urgenţe din Reşiţa se află în proprietatea Consiliului Judeţean Caraş-Severin de mai puţin de doi ani, timp în care, în total, au fost investiţi trei milioane euro.
“Din fonduri proprii şi din programe transfrontaliere, Consiliul Judeţean a investit în Spitalul Judeţean de Urgenţe din Reşiţa trei milioane euro, investiţii în echipamente pentru Secţiile de Oftalmologie, Chirurgie, Imagistică şi Urologie, dar şi pentru infrastructura specifică acestei instituţii spitaliceşti. Iar ceea ce este foarte important e faptul că are cine să muncească pe aceste echipamente”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.
În plus, doar la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean au fost alocaţi 600 mii lei, bani care vor fi investiţi pentru asanarea subsolului spitalului, lucrările urmând să înceapă în luna mai. De asemenea, alte investiţii, de circa 100 mii euro, vor fi făcute în lunile următoare, pentru Secţiile Urologie şi ORL.
În paralel, vor continua şi programele transfrontaliere, iniţiate împreună cu ţara vecină, Serbia. Prima investiţie importantă pentru întregul Banat Montan, dar şi pentru zonele limitrofe, a fost achiziţionarea, tot de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, a aparaturii necesare descoperirii glaucomului, iar mai apoi, a aparaturii RMN, pentru diagnosticare, cu bilet de trimitere în ambulator.
În acest fel, Spitalul Judeţean de Urgenţe din Reşiţa încearcă să ofere asistenţă medicală diagnostică şi terapeutică de înaltă calitate şi în contextul în care este o unitate spitalicească acreditată şi pentru care s-a depus documentaţia pentru a deveni cu nivel II de competenţă. Practic, se aşteaptă o finanţare corespunzătoare şi pentru serviciile pe care Spitalul Judeţean de Urgenţe le acordă populaţiei.
În istoricul Spitalului Judeţean de Urgenţe există câteva repere importante în ceea ce priveşte zona chirurgicală. Din 1996, având la Spitalul Judeţean din Reşiţa şi la Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin, doi manageri din noua generaţie, pe Gavril Soran şi, respectiv, actualul senator, dr. Iosif Secăşan, care au simţit trendul în acest domeniu, a fost introdusă chirurgia laparoscopică abdominală, minim invazivă, adică, fără tăierea peretelui abdominal, iar acest lucru se întâmpla când puţine centre universitare din ţară o practicau. Deşi chirurgie laparoscopică se făcea la Fundeni, Spitalul Municipal Bucureşti a introdus-o la doi ani după Reşiţa. AGERPRES