Membrii consiliului de administraţie pentru spitalele publice vor trebui să fie absolvenţi de studii superioare cu licenţă, să aibă 5 ani de experienţă profesională de management în domeniul farmacie, sănătate publică, juridic sau economic, să nu fi fost condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie – prevede un proiect de lege depus la Parlament de 28 de deputaţi şi senatori de la PNL, USR PLUS, UDMR şi minorităţi. Proiectul modifică în acest sens legea privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit prevederilor propuse, „membrii consiliului de administraţie pentru spitalele publice trebuie să îndeplinească, sub sancţiunea nulităţii actului de numire, următoarele cerinţe:

a) să fie absolvenţi de studii superioare finalizate cu licenţă şi

b) să deţină la data numirii cel puţin 5 ani de experienţă profesională şi/sau de management în domeniul medical, farmacie, sănătate publică, juridic sau economic,

sau c) să deţină la data numirii cel puţin 5 ani de experienţă în reprezentarea pacienţilor în calitate de membru al structurii de conducere a unei asociaţii sau fundaţii de profil”.

„Nu pot fi numiţi membri ai consiliului de administraţie pentru spitalele publice cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, mai prevede proiectul.

„Am considerat necesară completarea legii cu alin.15, care preia formularea iniţiativei legislative cetăţeneşti de modificare a Constituţiei României, cunoscută în spaţiul public sub formula ‘Fără penali în funcţii publice’, la nivelul consiliilor de administraţie ale spitalelor publice”, a precizat deputatul Cristian Seidler, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Deputatul Violeta Alexandru, de asemenea iniţiator al proiectului, a afirmat că numirea membrilor consiliului de administraţie pentru spitalele publice trebuie să se realizeze pe criterii de competenţă. „Procesul de selecţie pentru numirea reprezentanţilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti în Consiliile de Administraţie ale spitalelor din subordinea Primăriei nu a fost bine gestionat. Am spus acest lucru partenerilor de la USR-PLUS. Nu o să ne rezumăm la constatări. Împreună cu deputatul USR Cristian Seidler, am depus astăzi un proiect de modificare a legii privind reforma în domeniul sănătăţii, pentru ca baza de selecţie să se lărgească, iar candidaţii pentru aceste funcţii să răspundă unor minime criterii de integritate şi de competenţă. Vrem ca numirea membrilor consiliului de administraţie pentru spitalele publice să se realizeze pe criterii de competenţă, vrem profesionişti în CA-urile spitalelor Capitalei. Condiţiile sunt fireşti şi de bun-simţ”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. AGERPRES