byetta.jpgO noua terapie pentru persoanele cu diabet de tip 2 a fost adusa pe piata farmaceutica romaneasca de compania Eli Lilly & Company.

Byetta este primul medicament dintr-o noua clasa terapeutica (incretin mimetice), aprobat in SUA si Uniunea Europeana, pentru obtinerea si mentinerea controlului glicemic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Agentia Europeana a Medicamentului (EMEA) a aprobat Byetta, in urma evaluarii a 35 de studii clinice care au inclus peste 4000 de pacienti cu diabet.

Medicamentul permite auto-reglarea fiziologica a glicemiei prin multiple mecanisme, intre care stimularea secretiei de insulina a celulelor beta pancreatice si reducerea solicitarii functionale a acestora. Noua terapie are aceleasi mecanisme de actiune ca si hormonul incretinic uman.

„Existenta unui tratament care aduce glicemia la valori normale, asigura scadere in greutate si are si potentialul de a stimula celulele beta sa produca insulina este un avans extraordinar pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 2”, a declarat prof. dr. Radu Lichiardopol.

Byetta este indicata in tratamentul diabetului zaharat de tip 2, in asociere cu metformina si/sau derivati de sulfoniluree, pentru pacientii ce nu au reusit sa obtina un control glicemic adecvat cu terapia precedenta, chiar la doze maxime tolerate. Tratamentul cu acest medicament aduce o imbunatatire de durata a controlului glicemic, lucru demonstrat in multiple studii de specialitate, desfasurate pe durate de timp de pana la trei ani si jumatate. Totodata, s-a demonstrat ca Byetta a determinat scadere in greutate, spre deosebire de tratamentul cu insulina, ce duce la castig ponderal.

„Rezultatele tratamentului cu Byetta sunt consistente, atat in comparatie cu antidiabetice orale, cat si cu insulina. Aceasta nu este o insulina, dar este la fel de eficace ca si insulina”, a declarat Daniel Popescu, director de relatii publice la Lilly Romania. „Peste 48 de milioane de europeni sunt bolnavi de diabet, ceea ce este ingrijorator si ne face sa devenim tot mai constienti de rolul nostru”, spune Radu Rasinar, director general Lilly Romania.

Diabetul afecteaza un numar estimat de aproximativ 246 milioane de oameni din toata lumea, dintre care aproximativ 48 de milioane din Europa. Intre 90 si 95 % dintre acestia sufera de diabet zaharat de tip 2, o afectiune determinata de incapacitatea insulinei de a actiona corect, defect indus de obezitate. Diabetul zaharat de tip 2 apare cu precadere la adultii de peste 40 de ani, dar devine din ce in ce mai prezent si in randul tinerilor, odata cu cresterea incidentei obezitatii la acestia. Diabetul zaharat de tip 2 creste predispozitia pentru afectiuni cardio-vasculare, prin asocierea frecventa cu hipertensiunea arteriala si valori crescute ale colesterolului.

In ultimii 30 de ani, viziunea asupra diabetului zaharat s-a schimbat radical, din maladia ce apare odata cu inaintarea in varsta, in principala cauza a mortii premature la persoanele de toate varstele. In societatea actuala, diabetul este cauza principala de orbire, insuficienta renala sau amputatie la nivelul membrelor inferioare.