Senatorul liberal Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, a criticat Ministerul Sănătăţii, acuzând că există o întârziere de opt luni în aplicarea normelor Planului Naţional de Luptă împotriva Cancerului (PNLC), „timp în care mulţi  oameni bolnavi au pierdut şansa la viaţă”.

Ea a susţinut că aceste norme, precum şi altele pentru „foarte multe iniţiative legislative care zac în sertarele Ministerului Sănătăţii” trebuie să cunoască aplicabilitate.

„Aşteptăm de opt luni de zile normele la PNLC, pentru că de la nivelul ministerului nu se înţelege că ăsta este un plan nici al lui Streinu – Cercel, nici al lui Pauliuc, nici al lui Achimaş, nici al lui Ieremia, ci este planul românilor, este speranţa noastră că ne va fi mai bine, că în opt luni de zile  au pierdut şansa la viaţă foarte mulţi oameni şi, dacă aveam această oportunitate, eu sunt sigură că supravieţuitori erau mai mulţi. (…) Parlamentul este forul legislativ, cel care face legile în România, şi Executivul, în speţă Ministerul Sănătăţii, este instituţia cu atribuţii în Constituţie care pune în practică legile făcute de Parlament. Normele, nu numai pentru PNLC, ci normele pentru foarte multe iniţiative legislative care zac în sertarele din Ministerul Sănătăţii trebuie să cunoască aplicabilitate”, a afirmat Pauliuc, la o dezbatere organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) la Comisia pentru sănătate din Senat.

Senatorul PNL a adăugat că potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atunci când o lege este predictibilă, nu mai are nevoie de norme de aplicare.

„Vă anunţ că există o decizie a ICCJ care spune foarte clar (…) că, atunci când o lege este predictibilă, este previzibilă, nu mai are nevoie de norme de aplicare. Din acest moment, cred că 60% din PNLC şi din alte iniţiative legislative pot fi aplicate fără ca Ministerul Sănătăţii să dea norme de aplicare. Aste este o chichiţă pe care cei din Ministerul Sănătăţii, de ani de zile, o tot invocă pentru ca legile să nu fie puse în aplicare”, a transmis Nicoleta Pauliuc. AGERPRES