banicioiu_nicolae.jpgDeputatul PSD Nicolae Bănicioiu a solicitat duminică, într-o conferinţă susţinută la sediul din B-dul Kiseleff, ca dezbaterea pentru Legea sănătăţii iniţiată de către Cotroceni să urmeze tot traseul parlamentar, iar majoritatea parlamentară să renunţe la ideea asumării răspunderii pe această lege.

Potrivit lui Bănicioiu, în cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea sănătăţii, PSD va începe consultări cu partenerii din USL pentru depunerea unei moţiuni de cenzură la adresa Executivului.

„Solicit majorităţii parlamentare, PDL-UDMR, să renunţe la ideea asumării pe această lege. Considerăm că legea trebuie să urmeze tot traseul parlamentar, considerăm că toţi românii trebuie consultaţi şi de aceea credem că ar trebui să fie un subiect principal de dezbatere în viitoarea campanie electorală. Credem că ar trebui să existe un consens pe o lege de o asemenea importanţă. S-a făcut pactul pentru educaţie, credem că ar putea fi semnat un pact pentru sănătate la care preşedintele nu ar trebui să facă rabat”, a spus Bănicioiu.

El a afirmat că PSD consideră „profund incorectă” maniera de abordare şi că legea ar trebui să beneficieze de un timp mai lung de dezbatere, atât în parlament, cât şi de către cei interesaţi, de beneficiari şi de asociaţiile profesionale. „Noi considerăm profund incorectă maniera de abordare. Nu credem că ar fi trebuit să fie Cotroceniul iniţiator, credem că o astfel de lege ar fi trebuit dezbătută un timp mai lung, de către parlament bineînţeles, de către cei interesaţi, beneficiarii, şi, bineînţeles, de asociaţiile profesionale. Faptul că ei au condensat totul într-o dezbatere, înainte cu două zile de revelion şi încă 20 de zile, asta nu arată decât graba nejustificată şi, probabil, interesele ascunse pe care le au cei care au iniţiat această lege. Considerăm că este un demers profund neconstituţional, este un demers antisocial, prin faptul că se renunţă pentru prima oară în ultimii 20 de ani la dreptul pacientului de a avea acces la tratament decent şi corect”, a declarat duminică deputatul Nicolae Bănicioiu.

Deputatul a precizat că „o lege care bulversează şi schimbă în totalitate filosofia sistemului de asigurări din România nu poate fi făcută pe picior de fugă” şi că este nevoie să fie stabilite mai multe criterii fără de care „tot sistemul ar intra în haos”. El a spus că „PSD nu este împotriva iniţiativei private”, dar că îşi doreşte ca lucrurile să fie făcute gândind foarte bine sistemul.

„Românul contribuie la sistemul de asigurări cu 10,7%. Pentru acei bani românii ar trebui să ştie din start ce primesc. O astfel de dezbatere nu ar fi trebuit să înceapă fără a avea un pachet de bază, un pachet minimal care să stabilească clar ce primesc românii pentru acei bani. Evident că nu a fost aşa, a venit doar preşedintele la o conferinţă şi ne-a spus că trebuie repede să adoptăm asigurări private, după care cineva ne-a şoptit că vor fi şi poliţe suplimentare undeva de 10 euro”, a mai spus Nicolae Bănicioiu.

Bănicioiu a fost de părere că un alt interes major al actualei propuneri este aceea „de a face un hocus-pocus şi a trimite spitalele din proprietatea statului în proprietatea câtorva prieteni politici ai partidului de guvernământ”. „Un alt interes şi cred că acesta este interesul major al acestei propuneri, este aceea de a face un hocus-pocus şi de a trimite spitalele din proprietatea statului în proprietatea câtorva prieteni politici ai partidului de guvernământ. Adică au spus că spitalele vor fi fundaţii, ONG-uri sau chiar societăţi comerciale, neprecizând niciun moment care va fi maniera, aruncând totul pe normele ulterior stabilite de aplicare a acestei legi. Solicităm ca în dezbatere să ni se precizeze clar aceste lucruri, cum vor fi acele fundaţii, cine va face parte din acele fundaţii, cum vor activa, pentru că altfel nu este decât o încercare premeditată de a privatiza, ca să nu zic de fapt a fura spitalele din proprietatea statului în proprietatea unei clientele portocalii”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

De asemenea, deputatul a spus că PSD solicită şi un punct de vedere al Ministerului Sănătăţii faţă de proiectul de lege. „Solicităm şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii chiar dacă înţeleg că sunt şi presiuni foarte mari din partea Cotroceniului, este o dorinţă extraordinară de a trece legea în varianta aceasta şi înţeleg că MS nu este de acord în totalitate cu legea. Dacă este aşa ar trebui, chiar cu preţul demisiei, să precizeze punctele de divergenţă”, a spus Bănicioiu. Deputatul PSD a anunţat că „USL va demara consultări şi cu colegiile medicilor şi cu asociaţiile de pacienţi, cu profesioniştii, cu cei implicaţi în acest sistem”.

Întrebat dacă se va ajunge la depunerea unei moţiuni de cenzură în cazul în care se va merge pe varianta angajării răspunderii pe legea sănătăţii, Bănicioiu a spus că vor exista consultări cu partenerii din Uniune şi dacă nu vor mai exista variante se va ajunge şi la depunerea unei moţiuni de cenzură. „Noi tocmai de aceea am făcut apel să nu ajungem în această situaţie. Evident, vom consulta partenerii noştrii de Uniune – Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator – şi vom propune o moţiune de cenzură. Evident, se va decide în USL, dar eu sper să nu ajungem acolo, sincer. De aceea am făcut apel la oamenii serioşi şi oamenii raţionali din PDL şi, bineînţeles, din UDMR”, a precizat Nicolae Bănicioiu.

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România se află în dezbatere publică din data de 28 decembrie 2011, pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii – www.ms.ro. şi aduce schimbări majore în gestionarea banilor din sistem, în sectorul spitalicesc şi în clasificarea personalului în unităţile medicale.AGERPRES