banicioiu_microfoane.jpgMinistrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi că este nevoie de un mecanism de regândire a politicii pe piaţa de medicamente şi că preţurile acestora ar trebui actualizate o dată pe an.

Potrivit lui Bănicioiu, sunt diferenţe chiar şi mai mari de 20% la preţurile medicamentelor în România faţă de alte state vecine. „Sunt mai mari de 20% pentru că acele prevederi care au fost stabilite undeva prin 2009 nu au fost puse în aplicare, au fost deficienţe de ambele părţi, şi în cadrul Ministerului Sănătăţi probabil, şi lipsa de înţelegere a unor oameni din sistem a întregului mecanism de control şi verificare a preţurilor pentru medicamente. Este nevoie de un întreg mecanism de regândire a politicii pe piaţa de medicamente. Tot ce înseamnă evaluare de medicament şi, de asemenea, partea de preţ, de stabilitatea a preţului, dar şi de verificare cu ceea ce se întâmplă în UE. Pentru că, aţi văzut, preţurile sunt fluctuante, multe ţări şi le actualizează la şase luni, noi am propus măcar la un an de zile şi aşa era şi ordinul din 2009 şi aşa este şi normal, o dată pe an în România trebuie ca preţurile să se revizuiască”, a afirmat ministrul, prezent la inaugurarea unui bloc operator la Spitalul Militar.

El a precizat că aceste informaţii vor fi transmise către organele abilitate. „Am sesizat aceste lucruri, vom transmite informaţia mai departe către toţi cei abilitaţi, toate organele competente. Importantă este, în primul rând, reducerea preţurilor la medicamente, dar şi gestionarea foarte eficientă a acestei acţiuni, pentru a ne asigura că nu vor lipsi medicamente din spitale şi farmacii”, a arătat demnitarul.
În ceea ce priveşte producătorii de medicamente, Bănicioiu a afirmat că piaţa va rămâne atractivă pentru aceştia, chiar şi după ieftinirea medicamentelor. „Producătorii trebuie să fie parte din acest proces şi este dreptul românilor şi dreptul nostru de a nu avea medicamente mai scumpe decât ţările din jurul nostru, decât Bulgaria sau Grecia. Sunt convins că piaţa este destul de atractivă în continuare pentru ei şi nu au de ce să pună mai mult în cârca pacientului român decât este cazul. Suntem oricând deschişi dialogului”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă va limita exportul intracomunitar de medicamente, Bănicioiu a afirmat: „Pe anumite cazuri, dacă va fi nevoie, bineînţeles”. AGERPRES