banicioiu_nicolae2.jpgMinisterul Sănătăţii anunţă că, în 2015, intenţionează reorganizarea Intervenţiei de screening neonatal, confirmarea diagnosticului şi aplicarea dietei specifice pentru fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital din cadrul Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului.

„În acest an, am reuşit să rezolvăm o importantă problemă cu care se confruntau pacienţii cu fenilcetonurie prin introducerea la compensare a tratamentului medicamentos necesar. Una dintre cele 17 molecule orfane introduse la începutul anului în listă este destinată tratării acestor bolnavi. Nu vrem să ne oprim aici şi, la anul, intenţionăm să finalizăm ghidurile de management al bolii. De asemenea, vrem să creştem rata de acoperire pentru screeningul neonatal în vederea depistării precoce a acestei afecţiuni şi să asigurăm condiţiile pentru acces nediscriminatoriu la tratament dietetic al pacienţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat al ministerului, remis miercuri.

Conform sursei citate, în anul 2013, la nivel naţional se aflau în tratament dietetic 108 copii şi 17 adulţi.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii precizează că are în vedere standardizarea practicii medicale de diagnostic şi tratament la nivelul tuturor celor 5 centre în care se desfăşoară programul şi că va asigura instruirea personalului medical, pentru creşterea competenţelor profesionale şi de management a cazurilor de fenilcetonurie.

Potrivit comunicatului citat, fenilcetonuria este o boală congenitală de natură metabolică. Afecţiunea apare pe cale ereditară şi este cauzată de lipsa unei enzime din corp care are un rol esenţial în metabolizarea alimentelor cu proteine. „În cazul în care copilul nu primeşte tratament la timp, boala poate degenera în afecţiuni neurologice grave (retard mental), dar şi în alte probleme de dezvoltare. Dacă boala este depistată la naştere şi este instituit regim dietetic, atunci pacienţii pot fi recuperaţi pentru societate”, mai arată comunicatul Ministerului Sănătăţii. AGERPRES