Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, prof. dr. Marius Craina, a declarat că „este un mare semn de întrebare” de ce nu a fost interesată nicio firmă să participe la licitaţia internaţională pentru achiziţionarea de aparatură de specialitate destinată Ambulatoriul Spitalului Judeţean Timişoara, fapt care a dus la pierderea unei finanţări europene de 10 milioane de euro.
„Preţurile au fost luate de pe SEAP, licitaţia a fost internaţională, deci exista posibilitatea ca firme din afara României să participe la licitaţie. Şi cu toate acestea la cea mai mare licitaţie din România privind dotarea cu aparatură de laborator pe proiecte europene nu s-a prezentat nimeni. Şi pentru mine este un mare semn de întrebare, având în vedere că firmele câştigă de pe urma acestor licitaţii”, a afirmat managerul Marius Craina.
Din aceşti bani ar fi trebuit să se achiziţioneze 228 de echipamente performante pentru a înlocui aparatura uzată din dotarea Ambulatoriului Spitalului Judeţean Timişoara. „Nu ştiu ce greşeală s-a făcut. Spitalul Judeţean şi-a făcut datoria, medicii noştri au înaintat lista cu aparatura medicală necesară pe fiecare secţie care deserveşte Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean Timişoara. Fiecare medic specialist a făcut caietele de sarcini corespunzătoare pe fiecare aparat în parte, necesar specializării lui. Şi cel mai important este faptul că în timpul procedurii nu a existat niciun aspect legat de partea cu legalitatea. Nu am firmă de aparatură medicală, nu am nici voie să intru în contact cu vreun reprezentant de firmă medicală. De asemenea, CJ a respectat absolut toată procedura”, a detaliat Craina.
Spitalul Judeţean Timişoara va relua anul viitor procedurile pentru proiectul privind finanţarea europeană în valoare de aproape 10 milioane de euro destinat utilării cu aparatură medicală ultraperformantă a tuturor cabinetelor de specialitate din cadrul Ambulatoriului. „Pierderea proiectului, acum, înseamnă că 10 milioane de euro din fonduri europene au fost pierdute. (…). Vom relua proiectul european de la zero, de îndată ce se vor deschide procedurile de finanţare unională. Este păcat, pentru că a fost foarte multă muncă”, a adăugat prof. dr. Marius Craina.
În luna octombrie, la prima licitaţie nu s-a prezentat nici o firmă, iar Consiliul Judeţean a organizat a doua licitaţie în urmă cu două săptămâni. „Pierderea finanţării înseamnă că aparatură de peste 10 milioane de euro nu va mai putea fi achiziţionată pe acest proiect european; aparatură care deserveşte absolut toate specialităţile din Ambulatoriul Spitalului Judeţean”, a explicat managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina.
La Spitalului Judeţean din Timişoara sunt internaţi anual peste 40.000 de pacienţi. AGERPRES