Specialiștii prezenți la Prima Conferință Națională de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională – Neurodiab 2013 au atras atenția asupra faptului că aproximativ 1 din 5 persoane cu diabet zaharat ar putea avea o ulceratie la nivelul picioarelor la un moment dat în viață, iar aceasta, nediagnosticata şi netratată la timp, poate impune efectuarea de amputaţii mai mult sau mai puţin extinse ale membrelor inferioare.
Este extrem de important ca persoanele cu diabet zaharat să fie informate asupra posibilelor complicaţii la nivelul picioarelor (neuropatia, arteriopatia şi deformările picioarelor), să recunoască primele manifestări ale acestora, să se adreseze specialiştilor şi să urmeze sfaturile primite. De asemenea, profesioniștii implicați în managementul persoanelor cu diabet zaharat și neuropatie diabetică, fie că vorbim despre medici de familie, diabetologi, neurologi, internişti sau asistenți medicali, ar trebui să acorde o atenție sporită diagnosticului precoce al acestor complicaţii.
Principalii factori de risc în apariția ulceraţiilor sunt neuropatia diabetică, boala periferică arterială și diferitele traumatisme (de cele mai multe ori aparent minore, produse de o încălţăminte nepotrivită) ale piciorului la pacienții cu diabet zaharat. 85% dintre amputațiile de membre inferioare la pacienţii cu diabet sunt precedate de ulceraţii .
„Principalele modalități de prevenție ale complicaţiilor piciorului diabetic sunt educația pacientului cu diabet zaharat cu privire la managementul corect al acestei afecțiuni în preîntâmpinarea complicațiilor, examinarea zilnică a picioarelor, îngrijirea corectă a acestora și purtarea unei încălțăminte adecvate. De asemenea, ar trebui să fie o regulă pentru un medic care are în grijă persoane cu diabet zaharat ca cel puţin o dată pe an să le efectueze examinarea cu atenție a picioarele, pentru depistarea neuropatiei, arteriopatiei sau a unor posibile leziuni, deoarece în multe cazuri pacienții îşi pierd sensibilitatea pentru durere şi nu simt că au o rană”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.
Prima Conferință Națională de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională – Neurodiab 2013 a reunit specialiști de renume din țară și străinătate, care au dezbătut pluridisciplinar, în plen şi în cadrul unor workshop-uri dedicate, problematica neuropatiei diabetice şi a piciorului diabetic. Rolul dezbaterilor a vizat abordarea neuropatiei diabetice şi a piciorului diabetic din perpectiva diabetologilor, neurologilor, chirurgilor, a radiologilor intervenționiști şi nu în ultimul rând a kinetoterapeutilor, pentru a mai bună înțelegere a afecțiunii și a importanței muncii în echipă în ceea ce privește managementul pacienților care se confruntă cu această complicație gravă a diabetului zaharat.