Neregulile privind depozitarea materialelor medicale şi a medicamentelor în subsolul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sfântul Pantelimon” Focşani semnalate în presă au fost confirmate de un control al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, a informat instituţia.
„Marţi, o echipă de control a DSP Vrancea a declanşat o anchetă în legătură cu modul de depozitare a materialelor şi medicamentelor în subsolul unităţii spitaliceşti focşănene. Ancheta se desfăşoară pe parcursul a două zile, specialiştii DSP Vrancea verificând neregulile care au fost semnalate atât de presa locală, cât şi de cea naţională. Echipa a constatat că, într-adevăr, materialul sanitar era depozitat într-un spaţiu total inadecvat, insalubru, care nu respecta normele de igienă şi cele sanitare. O altă neregulă constatată a fost că personalul angajat în gestionarea spaţiului respectiv, în momentul în care a identificat prezenţa vectorilor, avea obligaţia să sesizeze Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM), lucru care nu s-a întâmplat. Echipa de control a DSP Vrancea a găsit materiale sanitare aparţinând secţiei de Dializă, unele aflate în termen de valabilitate, altele expirate. Dat fiind faptul că acestea erau depozitate într-un spaţiu neadecvat, toate au devenit inutilizabile. În spaţiul de depozitare, gradul de umiditate era ridicat, mucegaiul, prezent peste tot, şi lipseau rafturile destinate organizării şi dispunerii conforme a materialelor sanitare”, se arată într-un comunicat al DSP Vrancea.
Potrivit sursei citate, inspectorii sanitari au retras de la utilizare aceste materiale, chiar dacă aveau valabilitate în termen, ele fiind considerate deşeuri medicale.
Din constatările inspectorilor DSP Vrancea, SJU se confruntă cu o lipsă a spaţiilor de depozitare pe secţii, iar subsolul unităţii medicale este inadecvat depozitării medicamentelor şi materialelor sanitare.
„Folosirea încăperii improvizate din subsol este o consecinţă a lipsei spaţiului de depozitare de pe secţie. Faptul că acest spaţiu nu a fost prevăzut în planurile de construcţie ale spitalului a determinat o carenţă în organizarea spaţiilor conform prevederilor legale în vigoare. Spaţiul aflat la subsolul clădirii spitalului, şi aşa inadecvat depozitării medicamentelor şi materialelor sanitare, avea probleme cu infiltraţiile de apă provenite de la precipitaţii, iar în ultimul timp o conductă de apă se fisurase şi toată apa s-a scurs pe pardoseală. Suplimentar acestor condiţii improprii, inspectorii de la DSP Vrancea s-au mai confruntat şi cu o obstrucţionare a informaţiilor, îngreunându-se astfel mersul anchetei pe marginea neregulilor constatate. Responsabilitatea informării nu ar trebui să lipsească, în condiţiile utilizării materialelor sanitare, din partea personalului medical, obligat să sesizeze starea de avarie în care se afla spaţiul supus acum anchetei”, a precizat DSP Vrancea.
Abateri au fost constatate şi în ceea ce priveşte recepţia şi gestionarea mărfii primite de spital, precum şi în respectarea planului de deratizare.
„Totodată, au mai fost găsite materiale medicale aflate în gestiunea farmaciei spitalului, dar care, confruntată, de asemenea, cu problema spaţiului, a fost nevoită să utilizeze aceeaşi încăpere inadecvată pentru depozitare. Erau situaţii când furnizorii le lăsau direct în spaţiul insalubru, într-o totală ignoranţă din partea celor responsabili a le recepţiona şi gestiona corespunzător marfa primită. Abateri s-au găsit nu numai asupra celor care se fac vinovaţi de neîndeplinirea normelor de depozitare a materialelor sanitare, dar şi de neglijenţă în îndeplinirea planului de deratizare. Deşi unitatea sanitară avea întocmit acest plan, nu s-a aplicat tratamentul pentru că nu a identificat nimeni prezenţa vectorilor”, au menţionat reprezentanţii DSP Vrancea.
După finalizarea anchetei la SJU Focşani, specialiştii DSP Vrancea vor dispune măsuri şi vor formula recomandări în vederea remedierii neconformităţilor constatate. AGERPRES