Întreg personalul medical al secţiei de Neonatologie, alături de nou-născuţii prematur de la Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, au purtat, marţi, culoarea mov, pentru a marca, astfel, data de 17 noiembrie, celebrată ca Ziua Internaţională a Prematurităţii, dar şi pentru a atrage atenţia asupra nevoilor unui nou-născut înainte de termen. Culoarea mov a fost adoptată internaţional pentru a reprezenta grija şi suportul pentru copii şi familiile acestora.

„Prin această formă de celebrare a prematurităţii, dorim să atragem atenţia şi asupra a celor 10% vieţi începute prea devreme, a căror principală problemă este la nivel respirator, cauzată de imaturitatea pulmonară. Din păcate, este la începutul vieţii. Nou-născutul prematur nu este doar mai mic, ci este incomplet maturat sau format, de aceea pe copiii care reuşesc să depăşească cu brio acest început dificil îi consider învingători ai unei lupte pentru care nu li s-au dat arme. Noi suntem aici să îi ajutăm, însă depinde foarte mult de bagajul genetic al fiecărui mic învingător”, precizează reprezentanţii secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean, într-o postare pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Sălaj.

Ei atrag atenţia asupra importanţei consulturilor prenatale şi a tratării condiţiilor medicale asociate sarcinii, naşterea prematură poate surveni oricând, motiv pentru care este important ca în fiecare maternitate să existe profesionişti dedicaţi şi aparatura necesară, astfel încât să se poată acorda asistenţa medicală de urgenţă şi de calitate.

„Permiteţi-mi sa menţionez faptul ca ţin la minutul şi ora de aur al nou-născutului. Le-am amintit de fiecare dată, deoarece fac diferenţa în supravieţuire şi prognostic. În Maternitatea Zalău, maternitate de grad II, s-au născut până acum 155 nou născuţi înainte de termen, de la 600 de grame până la 2.500 de grame. Cei sub 1.500 de grame au fost transferaţi, conform legislaţiei în vigoare, spre maternităţi de grad III. Însă prognosticul şi calitatea vieţii lor depinde de îngrijirile medicale acordate imediat după naştere. Calitatea asistenţei medicale şi grija pentru viitor depind atât de noi cât şi de logistică, de aceea, îmi doresc să mulţumesc în primul rând conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău şi Consiliului Judeţean Sălaj, pentru că în ultimul an au fost aproape şi de secţia de Neonatologie şi ne-au dotat cu aparatură conformă. De asemenea, am avut suportul organizaţiei Salvaţi Copiii, care în acest an ne-au sprijinit mai mult decât de obicei în dotarea maternităţii prin donarea mesei radiante de la sala de naşteri, a unor circuite de ventilaţie, a doua injectomate şi a 880 de pachete cu trusoul de început al nou născutului precum şi pentru echipamentele de protecţie pentru personal. Totodată multe mulţumiri şi firmei Avril, care ne-a sponsorizat cu un monitor de funcţii vitale”, precizează şefa secţiei Neonatologie, doctorul Melinda Baizat.

La nivel global, aproximativ 1 din 10 nou-născuţi este prematur, iar în ţările slab dezvoltate, aproximativ 1 din 7, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. AGERPRES