Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că autoritățile iau în calcul ca pacienții testați pozitiv la noul coronavirus, dar asimptomatici, ar putea fi externați pe propria răspundere dacă îşi asumă că stau 14 zile fără contact cu familia, pentru a nu infecta alte persoane.

“Gândim în acest moment la nivelul INSP-ului, Comisiei ştiinţifice din Ministerul Sănătăţii, ca la opt zile să îi putem testa pe cei care sunt asimptomatici, să le dăm drumul acasă, care au un test negativ, sau până la 14 zile, cu siguranţă şi asumarea lor că vor sta 14 zile acasă, inclusiv cei care nu au testul negativ, dar asumarea este a lor, să nu stea cu familiile, să nu-şi infecteze bunicii, părinţii”, a precizat Nelu Tătaru la Digi 24.

“Nu putem face măsuri de relaxare masive neştiind care sunt purtătorii asimptomatici, nedetectaţi de noi, să mai externăm şi cu bună ştiinţă pe cei care deja sunt infectaţi”, a adăugat ministrul.

Nelu Tătaru a reiterat că nu există “nicio manipulare” privind prezentarea datelor epidemiologice. “Raportările se fac zilnic de către Direcţiile de Sănătate Publică, fiecare judeţ în parte, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică prin platforme ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Chiar săptămâna următoare cred că o să fie o expunere a celor de la INSP tocmai a modului în care se fac raportările în fiecare zi care o să fie date şi presei şi o să vedem exact că nu poate fi vorba de nicio manipulare. O să vedeţi centralizarea şi prezentarea datelor. Haideţi să ne gândim la cei 1.400 de decedaţi, la toţi care sunt îmbolnăviţi, la toţi cei care sunt din corpul medical, la decedaţii din corpul medical. Nu cred că putem să vorbim chiar aşa de uşor de aceste cifre”, a explicat ministrul.