Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru, a declarat că este nevoie de asigurări voluntare de sănătate şi este „necesar a eticheta foarte bine” ceea ce înseamnă „pachet minim”, „pachet de bază” şi „pachet complementar” în sistemul medical românesc.
Afirmaţia a fost făcută la dezbaterea „Health Insurance Forum 2021”: „Asigurările de sănătate – o soluţie viabilă pentru dezvoltarea sistemului sanitar”.
„Cred că asigurările voluntare de sănătate sau suplimentare sunt cele care pot aduce o oarecare lumină, dar în acelaşi timp trebuie să vedem şi cum vor fi cheltuiţi aceşti bani. Sunt diverse persoane şi populaţia României are o anumită categorie de vrea servicii medicale de calitate şi ar plăti oricât pentru aceste servicii medicale de calitate. Cred că suntem într-un moment de cotitură, dar o spun cu toată răspunderea: este nevoie de asigurări voluntare de sănătate, este nevoie de a eticheta foarte bine ce înseamnă un pachet minim, un pachet de bază şi un pachet complementar, cât poate suporta asigurarea de sănătate publică, pe cât poate suporta sau ce ar trebui să suporte asigurarea voluntară de sănătate. (…) 6% pentru sănătate din PIB, da, trebuie să ajungem la acest deziderat, în condiţiile în care ştim ce vrem să facem cu cei 6% din PIB”, a spus fostul ministru, care consideră că în prezent „orice sursă de finanţare este binevenită în sistemul de sănătate”.
Secretarul Comisiei pentru sănătate din Senat, Laszlo Attila, a afirmat că susţine „cu tărie” implicare asiguratorilor privaţi de sănătate în finanţarea „tuturor” unităţilor medicale. „Susţin cu tărie implicare asiguratorilor privaţi de sănătate în finanţarea tuturor unităţilor medicale. (…) Este o sursă de finanţare viabilă, care poate asigura atât dezvoltarea, cât poate asigura şi sustenabilitatea unei infrastructuri şi a unui sistem care nu este acoperit, nu este finanţat în proporţie de 100% să acopere toate capacităţile. Motiv pentru care cred că trebuie să gestionăm în mod prioritar această temă”, a spus Attila.
Consilierul prezidenţial Diana Păun a susţinut la rândul său că susţine dezvoltarea sistemului de asigurări voluntare de sănătate complementare celor din sistemul public. „Preşedintele României a subliniat în nenumărate rânduri nevoia de reformare a sistemului, inclusiv din perspectiva introducerii asigurărilor voluntare de sănătate. (…) Nevoile de sănătate sunt practic nelimitate. (…) O arhitectură funcţională a sistemului de sănătate va gravita totdeauna în jurul unei finanţări adecvate. Impactul unei finanţări corecte în sănătate şi a unor intervenţii sustenabile se reflectă în ultimă instanţă în nivelul de calitatea îngrijirilor medicale. (…) Într-adevăr, alocările de la bugetul de stat sunt insuficiente, bineînţeles că creşterea lor trebuie să devină o prioritate, dar este evident că bugetul de stat singur nu va susţine aceste investiţii, în contextul în care domeniul sănătăţii este în concurenţă pentru resurse limitate. (…) Susţin dezvoltarea sistemului de asigurări voluntare de sănătate complementare celor din sistemul public, nu este pentru prima oară când o fac, pentru că este o soluţie accesibilă României, în primul rând pentru asigurarea sustenabilităţii sistemului de sănătate”, a spus consilierul prezidențial. AGERPRES