Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că dacă un pacient asimptomatic COVID-19, cu alte probleme de sănătate şi aflat sub monitorizarea medicului de familie, începe să aibă simptome legate de coronavirus, atunci trebuie anunţate Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), urmând ca pacientul să fie evaluat medical.

„Evaluarea fiecărui pacient se face în funcţie de simptomatologie. În contextul în care acel pacient monitorizat prezintă simptomatologie, fiind asimptomatic până atunci, se anunţă atât DSP, cât şi DSU, noi avem foarte bine stabilite aceste lucruri. Evaluarea se face prin DSU, programat şi la o radiologie, şi la un computer tomograf pulmonar, deci toate sunt foarte bine stipulate. Rămâne doar ca monitorizarea să fie făcută corect pentru a nu pierde un moment în care un pacient poate decompensa”, a răspuns ministrul Sănătăţii, întrebat fiind ce trebuie să facă medicul de familie dacă pacientul său, cu probleme cardiologice sau oncologice, este asimptomatic, dar începe să prezinte simptome COVID-19.

Potrivit lui Tătaru, responsabilitatea este pe umerii întregului sistem medical. „Responsabilitatea este pe umărul întregului sistem medical. Să înţelegem că suntem toţi parteneri, şi noi ca şi corp medical, şi populaţia civilă, iar noi ca şi corp medical, fiecare din specialitatea noastră, gestionăm o componentă a pacientului nostru. Monitorizarea este o componentă pe care medicul de familie o gestionează şi cred că o gestionează foarte bine”, a mai spus ministruNelu Tătaru. AGERPRES