În Centrul Medical Nord-Provita se poate trata NECROZA DE CAP FEMURAL printr-o tehnică chirurgicală MINIM INVAZIVĂ în care se folosesc celulele STEM, tehnică denumită „Decompresia capului femural asistată biologic”.

Echipa de ortopedie a centrului Nord-Provita a efectuat o intervenție chirurgicală minim invazivă la un pacient cu necroză de cap femural la ambele șolduri. Intervenția „Decompresia capului femural asistată biologic” este bazată pe un studiu publicat de Clinica Mayo din Statele Unite ale Americii în 2014.

Folosind tehnologie de ultimă generație, echipa de chirurgi a reușit să decomprime zona de necroză și să introducă în capul femural celule stem proprii recoltate din zona șoldului pe 4 incizii la piele de 1 cm. Astfel, pacientul va avea parte de o recuperare rapidă, putând folosi sprijin parțial cu ajutorul cârjelor până când necroza se va vindeca. Terapia cu celule STEM este cea mai promițătoare metodă de vindecare pentru o astfel de boală, ce se tratează de obicei prin protezare definitivă sau decompresii mult mai invazive și invalidante.
Metoda a fost aplicată pe un pacient de 46 ani ce fusese diagnosticat cu necroză de cap femural bilaterală în urmă cu 6 luni. Inițial, pacientul a optat pentru o metodă nechirurgicală și anume baroterapia, însă fără niciun rezultat.
Pacientul a fost internat o singură noapte în Centrul Medical Nord-Provita, iar intervenția de două ore a fost efectuată sub rahianestezie. A doua zi pacientul a mers cu ajutorul cârjelor și a fost încurajat să continue acasă procedurile de recuperare medicală. Durerile au cedat încă din a doua zi de operație, ceea ce demonstrează scăderea presiunii din capetele femurale și în același timp calea către vindecarea necrozei.