Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a anunţat, luni, efectuarea unei intervenţii medicale în premieră în cazul unei malformaţii congenitale extrem de rară, denumită Sindromul Zinner, despre care există foarte puţine date în literatura de specialitate.

Intervenţia chirurgicală a fost efectuată pe cale laparoscopică.

“Un pacient tânăr, 27 de ani, cu o malformaţie congenitală multiplă, extrem de rară (0,02%), denumită Sindrom Zinner (lipsa unui rinichi, chist de veziculă seminală şi obstrucţie de canal deferent), asociată în cazul de faţă cu o localizare în pelvis a testiculului şi un diverticul imens al vezicii urinare, care îi provocau multiple disfuncţii, soldate, în final, cu retenţie completă de urină. Operaţia de excizie a organelor dezvoltate anormal şi de reconstrucţie a vezicii urinare a fost pe cât de provocatoare, deoarece există foarte puţine cazuri descrise în literatură, pe atât de complexă şi frumoasă, presărată cu multe etape de ‘improvizaţie’ şi ‘inspiraţie de moment’ (…). Această intervenţie este o premieră în Clinica de Urologie din Târgu Mureş şi, probabil, una dintre puţinele efectuate în România pentru această patologie”, a anunţat luni, pe Facebook, Clinica de Urologie din cadrul SCJ Mureş.

Conform sursei citate, pe lângă avantajele legate de trauma chirugicală minimă şi recuperarea rapidă a pacientului, în chirurgia laparoscopică calitatea actului medical, fidelitatea imaginii şi fineţea tehnicilor în spaţii extrem de mici sunt net superioare chirurgiei clasice deschise. AGERPRES

 

Sursă foto: Facebook – Spitalul Clinic Județean Mureș