Cele 21 de concetratoare de oxigen deţinute de Serviciul de Ambulanţă Samaritanus din Târgu Mureş sunt folosite intens de bolnavii COVID-19 care necesită oxigen, iar alte 10 persoane sunt deja înscrise pe lista de aşteptare, aceasta fiind o alternativă aleasă pentru asigurarea saturaţiei de oxigen de către pacienţii care nu doresc internarea în spital.
„Avem 21 de aparate şi toate sunt date gratuit la bolnavii COVID care nu vor să meargă în spital. Cum se eliberează, aşa le dăm, mai avem încă 10 oameni pe lista de aşteptare, care nu vor să meargă în spital. În majoritatea cazurilor, starea de sănătate se ameliorează, întrucât prin aceste aparte creşte saturaţia de oxigen şi se simt mai bine. Din păcate, am avut şi cazuri care au solicitat aparate la o concentraţie de oxigen de 67”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Samaritanus Târgu Mureş, Varga Zsigmond Karoly.
Într-o postare pe Facebook, Varga Zsigmond Karoly arăta că, în urmă cu un an şi şase luni, Serviciul de Ambulanţă Samaritanus a apelat la Primăria Târgu Mureş pentru a ajuta proiectul „Oxigen pentru Târgu Mureş”, însă nu a avut succes, iar campania a fost susţinută din fonduri proprii, din donaţii şi prin implicarea Fundaţiei Comunitare Mureş.
„În urmă cu un an şi 6 luni, am apelat la Direcţia de Asistenţă Socială şi Primărie. Se uitau la mine cu ochii mijiţi, ‘ce mai inventează ăsta!?’ Acelaşi apel, adresat comunităţii, a ajutat la cumpărarea a 12 concentratoare de oxigen, 4 aparate au fost cumpărate de noi din fonduri proprii şi 5 aparate au fost donate de o firmă din Bucureşti. Am ajutat şi ajutăm oameni bolnavi cu ele gratuit! La 18 luni de la demararea proiectului nostru, în care folosim concentratoare, România solicită sprijin extern prin Mecanismul de Protecţie Civilă a Europei pentru a primi concentratoare de oxigen. Adică sunt folosite de Sistemul Medical Public din România. Samaritenii nu mai au nici un concentrator disponibil, la sfârşitul săptămânii vom primi din Bucureşti încă un aparat. Probabil că vom reuşi să mai cumpărăm încă vreo două aparate din fonduri proprii şi poate vor mai fi sensibilizaţi câţiva oameni din oraş să mai cumpărăm, pentru ca este nevoie. În curând nu vor mai fi locuri în spital pentru bolnavii COVID. Nu mă aştept din partea autorităţilor să ajute în vreun fel proiectul ‘Oxigen pentru Târgu Mureş’, au alte priorităţi. Şi au avut!!! Curse de maşini, concerte, festivaluri!”, a postat Varga Zsigmond Karoly, pe Facebook.
Coordonatorul Serviciului de Ambulanţă Samaritanus Târgu Mureş susţine că a iniţiat proiectul „Oxigen pentru Târgu Mureş” după ce s-a constatat, anul trecut, că tuburile de oxigen de pe ambulanţe erau prea solicitate pe fondul cazurilor numeroase de COVID-19.
„Am fost solicitaţi de multe ori apoi şi am ajuns, la un moment dat, în situaţia în care nu mai aveam tuburi de oxigen pe ambulanţe, toate erau împărţite în diferite zone ale oraşului, uneori chiar făcând artificii de genul de a transporta tuburile de oxigen la un bolnav dimineaţa şi la altul, după amiaza. Atunci am iniţiat acest proiect numit ‘Oxigen pentru Târgu Mureş’ în care să cumpărăm concentratoare de oxigen”, a menţionat Varga Zsigmond Karoly.
Potrivit acestuia, alături de concentratoarele de oxigen au fost achiziţionate şi perifericele necesare pentru a se putea recolta la domiciliu probe de laborator, precum şi pulsoximetre, pentru măsurarea concentraţiei de oxigen din sânge. În plus, angajaţii ambulanţei îi monitorizează la domiciliu pe cei care beneficiază de aparate.
AGERPRES