Adulții tineri, care au dezvoltat diabet de tip 2 în copilărie, nu iau adesea medicamente pentru a controla tensiunea arterială sau colesterolul, potrivit unui nou studiu publicat în JAMA Network Open.
Cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tinerii care renunță la aceste medicamente, sporind astfel șansele de a dezvolta boli de rinichi sau de a avea un accident vascular cerebral.
„Diabetul zaharat de tip 2 diferă în funcție de vârsta la care a fost dezvoltat. Diabetul de tip 2 dezvoltat în copilărie pare o formă mai virulentă a bolii, deoarece copiii suferă de complicații și comorbidități mult mai devreme și fac forme mai severe”, a spus autorul studiului Dr. Paula Trief, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea de Stat din New York Upstate Medical University.
Participanții la studiu aveau în medie vârsta de 26 de ani. De asemenea, ei făcuseră anterior parte din studiul Treating Options for Type 2 Diabetes in Adolescents and Youth, cunoscut sub numele de TODAY, care a avut loc între 2004 și 2011. TODAY a înscris copii cu vârste între 10 și 17 ani cu diabet de tip 2, care fie au primit metformină, metformin plus rosiglitazonă sau metformin plus o schimbare în stilul de viață.
Studiul a inclus educație extinsă și sfaturi de la profesioniști despre gestionarea diabetului.
„Această cohortă a fost urmărită mult timp și participanții au beneficiat de mult sprijin, ceea ce poate fi mai bine decât în lumea reală, unde oamenii nu au parte de atât de multă atenție„, a spus Dr. Lorraine Katz, specializată în endocrinologie și diabet la Spitalul de Copii din Philadelphia.
Analiza, cunoscută sub numele de iCount, a inclus 243 de participanți din studiul original TODAY (159 de fete) care aveau hipertensiune arterială, neuropatie sau dislipidemie și care necesitau medicație continuă. Întrucât studiul TODAY s-a încheiat între 2017 și 2019, cercetătorii au efectuat apeluri telefonice neanunțate către participanți pentru a solicita numărul de pastile care le-au fost prescrise, numărul de pastile actual și data achiziționării unor tuburi noi. De asemenea, participanții au numărat cu voce tare fiecare pastilă aflată în posesia lor de două ori.
Acele apeluri telefonice au continuat timp de 3 luni, consecutiv, după începerea iCount și din nou la aceleași intervale un an mai târziu.
Dacă numărul de pastile numărate ulterior a fost de cel puțin 80% din totalul inițial, cercetătorii au considerat această rată ca fiind o aderență ridicată. Orice raport mai mic de 80% a fost considerat aderență scăzută.
„Este un fel de limită arbitrară, dar este una care este folosită în mod constant în literatură” pentru a măsura aderența la medicamente pentru multe afecțiuni, inclusiv cancerul și bolile de inimă, a spus Trief. Apelurile neanunțate pentru a iniția numărarea pastilelor au fost folosite pentru a înțelege cât de des oamenii iau medicamente pentru HIV, iar această metodă s-a dovedit a fi o metodă mai fiabilă decât auto-raportările.
Din 196 de participanți cu hipertensiune arterială sau neuropatie, 157 (80,1%) au avut aderență scăzută. Și dintre cele 146 de persoane cu colesterol ridicat, 137 (93,8%) au avut aderență scăzută. 99 de persoane cu colesterol ridicat aveau și neuropatie sau diabet.
„Acest lucru este nou în literatură: nu știm cu adevărat atât de multe despre această grupă de vârstă, deoarece studiile de aderență la medicamente ale persoanelor care au diabet zaharat de mai bine de un deceniu, și sunt acum în vârstă de 20 de ani, sunt rare”, a spus Katz.
În timpul perioadei de studiu de bază TODAY, toate medicamentele au fost oferite gratuit. În schimb, în studiul actual, participanții au trebuit să obțină singuri rețetele. Cercetătorii au descoperit că mulți participanți, care au arătat o aderență scăzută la medicamentele pentru tensiunea arterială, au raportat uneori că au dificultăți în obținerea hranei (n = 62), au avut dificultăți în a-și asigura o locuință stabilă (n = 47) sau nu au avut asigurări de sănătate fiabile (n = 28), toți factori legați de succesul aderenței la medicamente, potrivit autorilor analizei.
Cercetătorii au evaluat, de asemenea, impactul îngrijorărilor că administrarea de medicamente pentru tensiunea arterială poate fi dăunătoare și au descoperit că persoanele cu aceste preocupări au avut cu 37% mai puține șanse de a menține o aderență ridicată.
”Într-o oarecare măsură, motivele pentru care oamenii evită medicamentele sunt de înțeles”, potrivit medicului endocrinolog pediatru Tamara Hannon, de la Școala de Medicină a Universității Indiana din Indianapolis.
„În loc să luați un medicament pentru a vă simți mai bine, luați unul pentru a nu avea o problemă în viitor: s-ar putea să nu simțiți tensiunea arterială, cu siguranță nu simțiți colesterolul”, a spus Hanon. „A-i certa sau a le spune că într-o zi o să-ți pară rău, în general, nu funcționează.”
Hannon a adăugat că doar educația cu privire la beneficiile medicamentelor nu determină, în general, oamenii la aderență, dar că adăugarea de mementouri în calendarul telefonului lor, atunci când este necesară administrarea medicamentelor, ar putea ajuta.
Sursa: Medscape.com