Un workshop cu tema „Oncogenetica” reprezintă o premieră la „Zilele medicale” ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, aflat la a IX-a ediţie şi care a debutat joi în prezenţa a peste 400 de medici şi invitaţi speciali din clinici şi spitale renumite din ţară, dar şi din Italia, Germania, Israel, Franţa, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii. Tot în premieră în cadrul tradiţionalei manifestări medicale, pe parcursul celor trei zile vor fi prezentate informaţii de actualitate în kinetoterapie de către profesori în domeniu, precum şi noutăţi din zona managementului medical.
De asemenea, în cadrul „Zilelor medicale” alte noutăţi vor fi legate de susţinerea unor sesiuni specializate dedicate medicilor de familie, medicilor rezidenţi şi asistenţilor medicali, dar şi referitoare la „Etica şi deontologia în practica medicală”, moderată de „cunoscuţi jurişti în domeniu”, potrivit declaraţiei făcute de către doctorul Adrian Cotârleţ, managerul Spitalului din Moineşti.
La „Zilele medicale” vor fi efectuate operaţii în premieră la Moineşti pe un număr de 20 de pacienţi.
„Sunt programate intervenţii complexe ce vor putea fi urmărite, în direct, în mai multe locaţii din ţară şi străinătate, printr-un sistem de transmisie video”, a precizat doctorul Cotârleţ.
„Zilele medicale” ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti se vor încheia sâmbătă cu lucrările în secţiunea „Farmacie clinică”, discuţiile referindu-se, potrivit doctorului Adrian Cotârleţ, la „noi abordări diagnostice şi terapeutice inovative medico-chirurgicale”. „Manifestarea va oferi tuturor celor prezenţi oportunitatea ideală de a-şi expune rezultatele activităţii profesionale şi de cercetare, de a afla noutăţi şi tendinţe în domeniul lor de expertiză, precum şi de a face schimb de experienţă cu ceilalţi participanţi”, a precizat managerul unităţii spitaliceşti.
„Zilele medicale” ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti se desfăşoară sub patronajul Asociaţiei Române pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale, Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi Societăţii Române de Chirurgie, evenimentul fiind acreditat de Colegiul Medicilor din România.
Suita de manifestări dedicată „Zilelor medicale” a fost întregită de finalizarea unor investiţii la Spitalul din Moineşti cu sprijinul financiar al Primăriei municipiului şi Consiliului Judeţean Bacău, printre care amenajarea unui helioport, construcţie unicat în România pentru un spital de dimensiunea celui din Moineşti.
În prezent, la Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti, ce dispune de 426 paturi, sunt 102 medici şi aproape 250 de asistenţi medicali. „Practic, avem un medic la patru paturi, un raport care corespunde standardului spitalelor din Uniunea Europeană. La fel apreciem şi dotarea. Dispunem, atât pe baza tehnologiei implementate, dar şi a pregătirii profesionale a specialiştilor instituţiei asigurată prin participarea la importante stagii de perfecţionare profesională în renumite clinici din ţară din Israel, Franţa şi Belgia ori la diverse reuniuni internaţionale pe domenii specializate în medicină, şi de calitatea deosebită asigurată actului medical”, a menţionat doctorul Adrian Cotârleţ.
La rândul său, Vasile Cepoi, consilier al prim-ministrului în domeniul sănătăţii, a declarat că „Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti este un exemplu certificat privind faptul că un manageriat profesionist, aplicat susţinut şi de autorităţi locale interesate evident de starea de sănătate a populaţiei din zonă, pot crea o asemenea instituţie medicală în care oamenii să vină cu încredere că sănătatea lor va fi îngrijită calitativ la nivelul unităţilor similare din ţări avansate economic din Europa”. „Este, însă, nu numai o certificare a zicalei că omul sfinţeşte locul, dar şi un model speranţă pentru ceea ce se poate face şi în medicina românească în centre urbane mai mici atunci când există pasiunea, dăruire pentru nobilele profesiuni de medic ori asistent medical”, a mai spus Vasile Cepoi, consilierul premierului. AGERPRES