Datele Eurostat arată că mortalitatea atribuibilă infecțiilor pneumococice în România este semnificativ mai mare decât media Uniunii Europene (UE28). Rata standardizată a mortalității cauzată de pneumonie a crescut în perioada 2011 – 2017 în România cu 31% (de la 30,7 la 40,4 decese/100.000 locuitori), în timp ce în UE28 rata a stagnat. Seniorii de 65 ani și peste au un risc de deces prin pneumonie de circa 10 ori mai mare decât adulții sub 65 de ani, probabilitatea de deces la seniori fiind substanțial mai mare în România și în creștere evidentă spre deosebire de situația generală la nivel european.

Pneumonia pneumoccocică este o co-infecție raportată frecvent în timpul epidemiilor de boli respiratorii. În 2020, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea pneumoccocică a adulților din grupele de risc pentru reducerea infecțiilor respiratorii și a riscului de deces la pacienții Covid-19.

Programele de imunizare antipneumococică la copii au condus la scăderea prevalenței serotipurilor incluse în vaccinurile administrate la vârste mici, dar nu pot contribui la scăderea circulației unor serotipuri regăsite în boala pneumococică invazivă a adultului. Este vorba de alte 11 serotipuri unice din PNEUMOVAX23®, înalt prevalente și cu patogenitate crescută, responsabile pentru ~43% din infecțiile pneumococice invazive la adulți conform statisticilor cele mai recente. PNEUMOVAX23® este vaccinul cu cea mai largă acoperire a serotipurilor circulante (23 tipuri), acestea fiind responsabile în prezent pentru 72% din infecțiile pneumococice.

Streptococcus Pneumoniae este cea mai frecventă co-infecție bacteriană în pandemia de SARS-Cov 2 având în vedere că majoritatea pacienților infectați cu acest virus au prezentat co-infecții bacteriene (91,8% din 257 pacienți), iar dintre acestea majoritatea (59,5%) au fost pneumonii streptococice, ceea ce susține inițiativa vaccinării persoanelor din grupele de risc și a vârstnicilor. De altfel, pe fondul pandemiei COVID 19, statele europene precum Germania și Marea Britanie au intensificat eforturile de vaccinare a adulților. Serbia, de exemplu, și-a actualizat recent programul național de vaccinare prin includerea intervenției de imunizare a adulților cu PNEUMOVAX23®.

La MSD, ne menținem angajamentul de a aduce soluții de prevenție cost-eficiente pentru pacienții din România. Este recunoscut faptul că prevenția primară a îmbolnăvirilor abordabile prin  vaccinare este în general cea mai cost-eficace măsură de sănătate publică. Prin urmare, intervenții finanțate din fonduri publice vizând vaccinarea vârstnicilor și a adulților cu risc crescut sunt implementate cu succes în state precum SUA și numeroase țări europene. Necesitatea unor astfel de intervenții de sănătate publică derivă și din impactul pandemiei COVID-19 în România – ce poate determina presiuni suplimentare asupra sistemului de sănătate în lipsa măsurilor preventive cu potențial de reducerea a spitalizărilor și mortalității evitabile”, spune Ana Dodea, Policy & Market Access Director, MSD România.

Vaccinul polizaharidic este produs de compania farmaceutică MSD și este recomandat pentru imunizarea activă împotriva infecţiei pneumococice la copii începând cu vârsta de 2 ani, adolescenţi şi adulţi.

Datele de supraveghere din 2017 ale Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) arata că, circa o tremie din cazurile de boală pneumococică invazivă (BPI) survenite între 5 și 65 de ani au fost cauzate de serotipurile din PPV23 (~29%). La seniorii cu vârsta peste 65 de ani, circa 7 din 10 din cazurile BPI au fost cauzate de serotipuri cuprinse în PNEUMOVAX23® (~72%).