ministerul-sanatatii1.jpgMinisterul Sănătăţii va primi la rectificarea bugetară de marţi 119,4 milioane de lei reprezentând alocări suplimentare destinate programelor naţionale de sănătate (HIV, oncologie, TBC), finanţarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate în reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale şi activităţii serviciilor de ambulanţă.

În plus, Guvernul va aloca Ministerului Sănătăţii 15 milioane de lei pentru reabilitarea unor maternităţi, 3,84 milioane de lei vor fi destinaţi măsurilor de prevenire a Ebola iar 8,9 milioane de lei vor merge la finanţarea centrelor de permanenţă. Cheltuielile de capital cresc cu 0,75 de milioane de lei.
Se diminuează cu 3,3 milioane de lei cheltuielile de personal, ca urmare a reducerii CAS iar 348,4 milioane de lei reprezintă reducerea transferurilor de echilibrare a Fondului de sănătate, ca urmare a creşterii gradului de colectare a veniturilor acestui fond din contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, faţă de nivelul estimat iniţial la elaborarea bugetului pe 2014.

Surse guvernamentale susţin că veniturile din taxa clawback au fost mai mari decât cele estimate şi că această reducere de 348,4 milioane de lei se datorează faptului că încasările din taxele care merg direct în Fondul Naţional de Sănătate au fost mai mari şi nu mai este nevoie să se aloce bani de la Ministerul Sănătăţii în Fondul de sănătate.

De asemenea, bugetul MS se diminuează cu 60 de milioane de lei reprezentând contribuţia de sănătate pentru pensionari redusă la solicitarea ordonatorului principal de credite.
În ceea ce priveşte Fondul Naţional de Sănătate, se alocă suplimentar 7,3 milioane de lei cheltuielilor de personal.

Surse guvernamentale susţin că, deşi bugetul Ministerului Sănătăţii apare ca fiind diminuat cu 264,6 milioane de lei, de fapt, dacă din aceasta sumă se exclude reducerea din transferurile de echilibrare (348,4 de milioane de lei şi cei 60 de milioane de lei, în total 408,4 de milioane de lei ), banii alocaţi în plus la această rectificare Ministerului Sănătăţii sunt 143,8 milioane de lei şi că la nivelul bugetului general consolidat (Ministerul Sănătăţii şi Fondul Naţional de Sănătate), banii alocaţi suplimentar domeniului sănătăţii sunt 99,7 milioane de lei. AGERPRES