Ministerul Sănătăţii va sprijini casele de asigurări de sănătate astfel încât noua platformă a asigurărilor de sănătate să fie realizată într-un termen cât mai scurt, a declarat la Parlament, ministrul Alexandru Rafila.

„Ceea ce putem să facem este să sprijinim casele de asigurări de sănătate şi am făcut-o în ultima perioadă, încât noul PIAS, platforma informatică a asigurărilor de sănătate, care este finanţată cu bani europeni, să fie realizată într-un termen cât mai scurt, pentru că actuala platformă informatică este subdimensionată, iar atunci când a fost făcută cheltuielile de mentenanţă şi cele de upgrade a acestei platforme nu au fost prevăzute. Este vorba despre o altă platformă, nu este vorba de actualizarea acestei platforme”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, actualul sistem încurcă foarte mult activitatea medicilor de familie.

„Am aflat şi eu că a fost o problemă cu celebrul sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. E vorba de persoane cu venituri minime sau persoane asigurate. Sigur că trebuie remediat cât mai rapid, având în vedere că mulţi dintre ei, patologii care necesită asistenţă medicală, necesită prescrierea de reţete compensate sau gratuite şi în mod evident trebuie reparat sistemul. Sistemul aşa funcţionează de foarte mulţi ani. Ştiţi bine că medicii de familie sunt cei care semnalizează, justificat, de cele mai multe ori, blocări ale sistemului, le încurcă foarte multă activitatea”, a mai spus ministrul Sănătăţii. AGERPRES