Combinând imagini de scanare a creierului cu învățarea automată, cercetătorii au identificat o serie de modificări ale creierului în urma leziunilor cerebrale traumatice (TBI) care au similarități cu boala Alzheimer. Descoperirile se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi că cele două condiții urmează aceleași traiectorii.

Descoperirile au fost publicate săptămâna aceasta în GeroScience.

TBI, care afectează peste 1,7 milioane de americani în fiecare an, sunt adesea urmate de modificări ale structurii și funcției creierului și de probleme cognitive, cum ar fi deficite de memorie, funcții sociale afectate și dificultăți în luarea deciziilor. Deși leziunile cerebrale traumatice ușoare – cunoscute și sub denumirea de comotie cerebrală – sunt un factor de risc cunoscut pentru boala Alzheimer. Studiile anterioare nu au cuantificat măsura în care aceste condiții împărtășesc modele de degenerescență neuronală în creier.

Studiul a inclus 33 de participanți la studiu cu TBI din cauza unei căderi, alți 66 de participanți cărora li s-a diagnosticat boala Alzheimer și 81 de participanți sănătoși, fără TBI sau Alzheimer. Cercetătorii au analizat RMN-urile creierului pacienților și au creat modele suplimentare generate de computer pentru a compara zeci de structuri cerebrale diferite, cartografând în cele din urmă similitudini și diferențe între cele trei grupuri.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Neuromedicina.ro